Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, krizde destek aramak için pazar günü Baltık ülkelerini gezerken, Belarus'u bu hafta başlarında sınıra yakın kampları temizlemesine rağmen göçmenleri sınırına taşımaya devam etmekle suçladı.
Avrupa, Belarus'u Orta Doğu'dan gelen binlerce insanı Avrupa Birliği'ne geçmeye zorlamakla suçluyor.
Krizi körüklediğini reddeden Minsk, perşembe günü sınıra yakın bir göçmen kampını boşalttı ve büyük bir Doğu-Batı çatışmasına dönüşen çatışmada belirgin bir değişiklikle bazı insanları Irak'a geri göndermeye başladı.
Yine de Polonya, Minsk'in yüzlerce göçmeni, soğuk bir kış ortamında yaklaşık 10 göçmenin öldüğüne inanılan sınıra taşımaya devam ettiğini söylüyor.
Polonya'ya zorla girmeye çalıştılar
Sınır muhafızı pazar günü Twitter'da yaptığı açıklamada, "Cumartesi günü... Belarus askerleri tarafından sınıra getirilen çok saldırgan yaklaşık 100 yabancıdan oluşan bir grup Polonya'ya zorla girmeye çalıştı. (Polonya) servisleri geçişi engelledi" dedi.
Sınır muhafızı, cumartesi günü Belarus'tan Polonya'ya geçmeye çalışan göçmenler tarafından 208 girişimde bulunulduğunu, bu girişimler cuma gününe göre daha fazla ancak çarşamba günü kaydedilen 501 girişimin oldukça altında olduğunu söyledi.
Komşu Litvanya, cumartesi günü 44 göçmenin girmesinin engellendiğini söyledi, bu bir haftanın en düşük sayısı.
Cumartesi günü Belarus sınırında Litvanya haber portalı DELFI ile konuşan Irak'tan bir düzine göçmen, Irak'a geri dönme isteklerini görmezden gelen Belarus yetkilileri tarafından askeri kamyonlarla zorla getirildiklerini açıkladı.
KÖTÜ BİR ŞEYİN BAŞLANGICI
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Baltık ülkelerindeki meslektaşlarıyla krizi görüşmek üzere pazar günü Estonya ve Litvanya'yı ziyaret etti. Başbakan günün ilerleyen saatlerinde Letonya'ya da seyahat edecek.
Morawiecki, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yaptığı açıklamada, "Bugün Polonya'nın doğu sınırında, göçmenlerin, dezenformasyonun silah olduğu hibrit bir savaş olan yeni bir tür savaşla karşı karşıyayız." dedi.
Morawiecki, Litvanya'da, Ağustos ayında Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinden sonra Afganistan'daki zor durumun "göç krizinin bir sonraki aşaması olarak kullanılabileceğine" dair bilgi aldığını söyledi. Gözlerimizin önünde gelişen bu dramatik olayların çok daha kötü bir şeyin başlangıcı olabileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Durumu temelden çözmeyen hiçbir karar alınmamalı
Polonya ve Litvanya, Avrupa Birliği ve NATO'dan sürekli destek çağrısında bulundu.
Litvanya Başbakanı, "Bizim için (Belarus ile) herhangi bir görüşmenin, hibrit saldırının ön saflarında yer alan Litvanya, Polonya ve Letonya ile koordine edilmesi ve durumu temelden çözmeyen hiçbir kararın alınmaması çok önemlidir." Ingrida Simonyte gazetecilere verdiği demeçte.
Fransa dışişleri bakanı pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın göçmen krizini sona erdirmek için müttefiki Belarus'a baskı yapması gerektiğini söyledi.
Günlük Rzeczpospolita tarafından pazar günü yayınlanan SW Research tarafından yapılan bir anket, Polonyalıların %55,1'inin sınırdaki krizin düzenli bir silahlı çatışmaya dönüşebileceğinden endişe duyduğunu gösterdi.
Ancak cumartesi günü Varşova'daki ve Belarus sınırına yakın protestolara yüzlerce kişi göçmenlere yardım talep etmek için katıldı.
Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.