Rublenin ağustos ayında üç haneli rakamlara gerilemesi, Rusya Merkez Bankası'nın acilen 350 baz puanlık faiz artışını %12'ye çıkarmasına yol açtı ve yetkililer, para birimini desteklemek için kontrollerin yeniden getirilmesini tartıştı.
GMT 06:45 itibarıyla ruble, dolar karşısında %0,2 güçlenerek 99,58 puana yükseldi ve erken ticarette yedi haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesi olan 100,2550'ye ulaştı.
Euro karşısında %0,6 artışla 104,29 seviyesinde işlem gördü ve yuan karşısında 13,60 seviyesinde sabit kaldı.
Rusya'nın ana ihracatı için küresel bir referans olan Brent ham petrolü yüzde 0,5 düşüşle varil başına 90,24 dolara gerileyerek neredeyse bir ayın en zayıf seviyesini gördü ancak yine de 2023 ortalamasının oldukça üzerinde.
Rus para birimi, genellikle ihracatçıların yerel yükümlülükleri karşılamak için döviz gelirlerini dönüştürdüğü uygun ay sonu vergi döneminin desteğini kaybettikten sonra her ayın başında baskı altına girme eğiliminde.
Promsvyazbank analistleri, "Pahalı petrol ve faiz oranındaki artış rublenin görünümünü iyileştiriyor ancak orta vadede" dedi. Yetkililerin yeni destek önlemleri almaması durumunda rublenin dolara karşı kısa süreli 100 seviyesinin üzerine çıkmasını bekliyorlardı.
'PSİKOLOJİK BARİYER'
Başkan Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı, rublenin ağustos ayında dolar başına 101,75'e düşmesi üzerine merkez bankasını azarladı ve gevşek politikasını artan iç anlaşmazlığın bir işareti olarak suçladı.
Alor Broker'dan Alexei Antonov, "Bu seviye (100) teknik bir direnç değil, önemli bir psikolojik engel" dedi. "Şimdilik her şey rublenin ucuzlamaya devam etmesi lehine konuşuyor."
Ağustos ayındaki acil durum artışının ardından merkez bankası Eylül ayında faiz oranlarını yeniden %13'e yükseltti. Reuters anketine katılan analistler, inatçı enflasyonist baskıyla boğuşan merkez bankasının 27 Ekim'deki bir sonraki toplantısında para politikasını yeniden sıkılaştırmasını bekliyor.
Ruble, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana çalkantılı bir seyir izledi; geçen yılın Mart ayında dolar karşısında 120 puanla rekor düşük seviyesine geriledi, ardından birkaç ay sonra sermaye kontrolleri ve yükselişin desteğiyle yedi yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. ihracat geliri.
Batı yaptırımları ve değişen ticaret akışları nedeniyle düşen ihracat, bu yıl ithalattaki toparlanmayla birleştiğinde rublenin zayıflamasına neden oldu. Rusya'nın cari işlemler fazlası Ocak-Ağustos döneminde yıllık %86 düşüşle 25,6 milyar dolara geriledi.
Kaynak: Reuters