Belarus Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın Belarus'ta Pazar günü sona erecek olan askeri tatbikatları uzatacağı ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in yakın bir gelecekte kendisini daha fazla endişelendirdiği belirtildi.
Savunma Bakanlığı, kararın Rusya ve Beyaz Rusya sınırlarına yakın askeri faaliyetlerin yanı sıra doğu Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki durum nedeniyle alındığını söyledi.
O bölgede Ukrayna hükümet güçleriyle Rus destekli ayrılıkçıları ayıran hattı geçen ve geçmişte seyrek görülen bombardıman olayları geçen hafta keskin bir şekilde arttı ve Pazar günü de devam etti.
CNN'ye konuşan Blinken, tüm işaretlerin Rusya'nın işgalin eşiğinde olduğunu göstermesine rağmen, ABD ve müttefiklerinin Kremlin'i caydırmak için her diplomatik fırsatı kullanacağını söyledi.
Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'un Pazar günü yaptığı bir telefon görüşmesinde doğu Ukrayna'da tırmanan krize diplomatik çözüm arayışlarını hızlandırma gereğini ele aldıkları belirtildi.
Beyaz Rusya, NATO'nun tahminlerine göre 30.000 kişilik Belarus'taki Rus askerlerinin, Ukrayna'yı kuzeyle sınırlayan ülkede ne kadar süreyle kalabileceğini söylemedi. Belarus Savunma Bakanı Viktor Khrenin, genişletilmiş tatbikatların odak noktasının "yeterli bir yanıt sağlamak ve ortak sınırlarımız yakınındaki kötü niyetli kişilerin askeri hazırlıklarının azaltılmasını sağlamak" olduğunu söyledi.
Kremlin, Beyaz Rusya tatbikatları hakkında yorum yapmadı. Rusya daha önce, tatbikatlar bittikten sonra birliklerin kalıcı garnizonlara geri döneceğini söylemişti.
NATO, Rusya'nın askerleri Ukrayna'ya saldırmak için işgal gücünün bir parçası olarak kullanabileceğini söyledi. Moskova böyle bir niyeti reddediyor.
Ukrayna cumhurbaşkanının genelkurmay başkanının danışmanı Mykhailo Podolyak, Reuters'e verdiği demeçte, Belarus tatbikatlarının uzatılmasının Moskova'dan gelen resmi sözlerin bağlayıcı olarak alınmaması gerektiğinin altını çizdiğini söyledi.
Rusya ve müttefikleri, Batı'nın Doğu Avrupa'ya NATO takviyesi göndererek gerilimi tırmandırdığını söylüyor.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Batı'nın Rusya'nın işgal etmek üzere olduğuna dair tekrarlanan uyarılarının kışkırtıcı olduğunu ve ayrıntı vermeden olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
YAPTIRIMLAR
Batılı ülkeler, bir işgal durumunda Rus şirketlerine ve şahıslarına karşı geniş kapsamlı olacağını söyledikleri yaptırımlar hazırlıyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson Pazar günü yayınlanan bir BBC röportajında, bu tür yaptırımların Rus işletmelerinin dolar ve sterline erişimi üzerindeki kısıtlamaları içerebileceğini söyledi. Ancak, Putin'in "mantıksız düşünüyor" olabileceğini söyleyerek bu tür tehditlerin Moskova'yı caydıramayacağını kabul etti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Batı'nın işgali beklemek yerine bazı yaptırımları şimdi uygulaması gerektiğini söyledi.
Ancak Blinken, yaptırımların bir saldırıdan önce serbest bırakılmaması gereken bir caydırıcı olduğunu söyledi.
Son günlerdeki gerilimlerin odak noktası, Rusya'nın Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak ettiği aynı yıl olan 2014'te Rus destekli isyancıların ele geçirdiği doğu Ukrayna'da oldu. Doğudaki çatışmalarda 14 binden fazla kişi öldü.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Pazar günü ülkenin doğu kesiminde acil ateşkes çağrısında bulundu.
Pazar günü, bir Reuters muhabiri, ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen doğu Donbass bölgesindeki Donetsk şehrinin merkezinde patlamalar duydu. Bölgenin başka yerlerinde de şiddetli bombardıman sesleri duyuldu.
Donetsk sakinlerine gönderilen SMS mesajları, erkekleri askerlik görevine gelmeye çağırdı.
TASS haber ajansı, Rusya'nın Rostov bölgesindeki yetkililerden alıntı yaparak, Donetsk ve yakınlardaki Luhansk'tan 30.000'den fazla insanın son 24 saat içinde Rusya sınırını geçtiğini söyledi. Ayrılıkçılar Cuma günü Ukrayna'nın saldırmayı planladığını söyleyerek sakinleri tahliye etmeye başladılar.
Kiev'in Batılı müttefikleri, Rusya'nın tırmanışı daha geniş bir çatışma için bahane olarak kullanabileceğinden endişe ediyor.
Ayrılıkçı bölgelerden biri olan Luhansk'taki yerel askeri güçler Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun bombardımanında iki sivilin öldüğünü ve beş binanın hasar gördüğünü söyledi. RIA haber ajansının aktardığına göre, Rusya Soruşturma Komitesi davayı araştıracak.
Cumartesi günü iki Ukraynalı askerin öldüğü ve dört kişinin de yaralandığı bildirildi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi, bölgede bir milyondan fazla insan için su hizmetlerinin kesintiye uğradığını söyledi ve tüm tarafları sivil altyapıyı korumaya çağırdı.
Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba, Ukrayna'nın herhangi bir saldırı operasyonu planlamadığını veya yürütmediğini söyledi.
BİRLİK YAPILANDIRMASI
Doğu Ukrayna'da yeniden başlayan çatışmalar, Rusya birliklerinin birkaç hafta boyunca ülkenin kuzeyi, doğusu ve güneyine yığılmasının ardından geldi. Batı, 150.000 veya daha fazla Rus askerinin şu anda Ukrayna sınırları yakınında olduğunu tahmin ediyor.
NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka katılmasını engellemesini talep eden Rusya, Batı'yı isterik ve tehlikeli işgal etmeyi planladığı konusunda uyarıyor.
Ancak, NATO'nun Doğu Avrupa'dan geri çekilmesine yönelik taleplerinin karşılanmaması halinde, belirtilmeyen "askeri-teknik" önlemler konusunda uyarıda bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden, günün ilerleyen saatlerinde krizi görüşmek üzere üst düzey danışmanlarını toplayacaktı. Biden Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kremlin'in bazı birliklerin askeri tatbikatlardan sonra kalıcı üslerine geri döneceğine dair güvencelerine rağmen Rusya'nın "her an" bir saldırı başlatabileceğine inandığını söyledi.
BM'deki bir Rus diplomat, kimsenin Rusya'ya nerede ve ne zaman tatbikat yapacağını söylememesi gerektiğini söyledi.
Bu haber Reuters'dan alınmıştır.