"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2773 %0.03
37,0258 %0
2.279.814 %-1.523
2.993,03 -1,15
Ara
İşçi Haber Dünya Soğuk Savaş'tan sonra ilk kez: ABD'li gazeteci Rusya'da "casusluk" suçuyla tutuklandı

Soğuk Savaş'tan sonra ilk kez: ABD'li gazeteci Rusya'da "casusluk" suçuyla tutuklandı

ABD'li gazeteci Evan Gershkovich, casusluk suçlamasıyla bir Rus mahkemesi tarafından yüksek güvenlikli bir ceza kolonisinde 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Gershkovich, geçtiğimiz mart ayında Moskova'nın doğusundaki Yekaterinburg şehrinde bir haber gezisindeyken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Savcılar, Gershkovich'i Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) adına çalışmakla suçlarken, WSJ ve ABD bu suçlamaları sert bir şekilde reddetti. Bu karar, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana bir ABD'li gazetecinin Rusya'da casusluk suçlamasıyla mahkum edildiği ilk örnek oldu.

Geçen ay başlayan davanın son iki günlük duruşması Ağustos ayında yapılması planlanmıştı. Savcılar, Gershkovich için 18 yıl hapis cezası talep etmişti. Ancak sürpriz bir kararla duruşma Perşembe gününe çekildi ve mahkeme yetkilileri kararın bugün verileceğini duyurdu.

Savcılar, hazırladıkları iddianamede 32 yaşındaki Gershkovich'i, Sverdlovsk bölgesinde tank üreten bir fabrika hakkında "gizli bilgi" toplamak için "CIA'in talimatları doğrultusunda" hareket etmekle suçladı. 

PAZARLIK KOZU İDDİASI

Gershkovich, suçlamaları sürekli olarak reddederken, WSJ Perşembe günü yaptığı açıklamada davayı "utanç verici" ve tutukluluğunu "rezalet" olarak nitelendirdi. Washington ise Rusya'yı, muhabiri yabancı hapishanelerdeki Rus vatandaşlarıyla olası bir mahkum takasında kullanılmak üzere bir pazarlık kozu olarak tutmakla suçluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *