"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Dünya Sudan’da un krizi

Sudan’da un krizi

Sudan’da un sıkıntısı nedeniyle ekmek üretimi durma noktasında

Sudan’ın doğusunda hükümet karşıtlarının 3 haftadır Port Sudan Limanı'nı kapatması nedeniyle un stoklarının tükenmek üzere olduğu başkent Hartum’da, ekmek üretiminin durma noktasına geldiği belirtildi.

Sudan Sanayi Bakanı İbrahim eş-Şeyh’in dün, dört günlük un stoku kaldığını açıklamasının ardından başkentteki fırınlara un sevkiyatında ciddi azalma meydana geldi.

Hartum’da faaliyet gösteren Ekin Unlu Mamulleri şirketinin sahibi Muzaffer Maden, "Başkentte un üreten 4 büyük firmadan üçü yaklaşık 15 gün önce üretimi durdurmuştu. Son firma da bugün itibarıyla üretime devam edemeyeceğini duyurdu.” dedi.

Maden, "Böyle devam ederse üretimi tamamen durduracağız. Limandan başkente sevkiyatın yapıldığı yollar birkaç güne kadar açılmazsa Sudan’ı büyük bir kriz bekliyor." ifadelerini kullandı.

Başkentin Cebre bölgesindeki fırın sahibi Muhammed Abdurrahman da fırınlara dağıtılan unlarda yüzde 70’e varan azalma olduğunu söyledi. Abdurrahman ellerindeki unun ancak birkaç gün yeteceğini belirterek doğudaki krizin çözülmesini istedi.

Sudan’ın yıllık buğday tüketimi 2 milyon tonu aşarken üretim, talebin yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor.

Doğudaki kriz giderek derinleşiyor

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de Sudan hükümeti ile ülkenin batı ve güneyinde Devrimci Cephesi bünyesinde 9 isyancı silahlı örgüt arasındaki çatışmaları sona erdirecek nihai barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşmanın bölgeyi marjinalleştireceği endişesini taşıyan Bica Kabilesi, Cuba Anlaşması'nın iptalini, doğu meselelerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini, bölgenin kalkınma projelerinden daha fazla pay almasını, Eski Rejimin İzlerinin Ortadan Kaldırılması ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi'nin lağvedilip bağımsız üyelerden yeniden oluşturulmasını ve yeni hükümet kurulmasını talep ediyor.

Bica Kabilesi mensupları, 17 Eylül'de başlayan hükümet karşıtı protestolarda, hava ve deniz limanlarını, kara yolları ile başkent Hartum'a petrol sevkiyatının yapıldığı tek boru hattının bulunduğu istasyonu kapatmıştı.

Hükümetten bir heyet 26 Eylül'de bölgeye gitmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

Sudan hükümeti, Kızıldeniz eyaletindeki Port Sudan Limanı'nın ve başkente giden kara yolunun protestocularca kapatılmasının ilaç, gıda ve yakıt krizine yol açtığını belirterek milyonlarca Sudanlının zarar gördüğü protesto yöntemlerinden vazgeçilmesi ve diyalogla sorunun çözülmesi çağrısı yapmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *