Suudi Arabistan'ın etkili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Selman, geniş yetkilerle donatılmış bir politikacı olarak ülkesinin siyasi sahnesinde belirleyici bir rol oynuyor. MBS olarak da bilinen Muhammed bin Selman, veliaht prenslik ve başbakanlık görevlerini üstlenirken, Ekonomik ve Kalkınma İşleri ile Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanlığını da yürütüyor. Ancak Prens Selman, son günlerde kadınları yakından ilgilendiren kararları, devrimleri ve açıklamaları ile dünyanın gündemine oturuyor. Ülkede etkili olan ve kadınların yaşam tarzına şiddet eylemleriyle de müdahale eden aşırılıkçıları da karşına alan Prens Selman, kadınlara gündelik hayatlarını ilgilendiren hakları vererek dikkat çekiyor.
ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK
Suudi Arabistan tarihinde ilk kez bir güzellik yarışmasına temsilci göndermesiyle gündeme geldi. Suudi model Rumy al-Qahtani, Malezya'da düzenlenen Miss & Mrs Global Asian adlı güzellik yarışmasında ülkesi adına yarıştı.
Suudi Arabistan için devrim niteliğinde olan gelişme, kadınların sosyal hayata ve kültürel etkinliklere daha fazla kabul edilmeye başlandığını göstergesi olarak kabul edildi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Washington ziyareti sırasında kadınların kara çarşaf giymek zorunda olmadığını söyledi. CBS televizyonuna konuşan Muhammed bin Selman, "Şeriat kanunları gayet açık. Kadınlar da erkekler gibi uygun ve saygılı giyinmeliler. Bu özel olarak siyah bir çarşaf giyilmesi ve siyah peçe takılması anlamına gelmiyor. Ne tip uygun ve saygılı kıyafet giyecekleri kararı tamamen kadınlara bırakılmış." ifadelerini kullandı. Prens Selman'ın son açıklaması ülkede büyük bir memnuniyetle karşılandı.
Selman, "Bundan sonra Suudi Arabistanlı kadınların giyeceği kıyafete, sadece Suudi Arabistanlı kadınlar karar verebilir" cümlesiyle de kararının net olduğunu ortaya koymuş oldu.
Artık Suudi kadınlar, kıyafet seçimlerinde tamamen özgür olacaklar. Ancak ülkede yaşayan ve çarşaf giymeyen kadınlar radikal unsurların hedefi olmaktan endişe ediyor ve güvenlik güçlerinin kararın uygulanmasına destek vermesi için çalışmalarını artırmasını talep ediyor.
Ülkede aşırılıkçıların Prens Selman'ın kararına nasıl tepki vereceği ise merak konusu.
DÜNYACA ÜNLÜ FUTBOLCU MESSİ'DEN KAMPANYAYA DESTEK
Dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi de Saudi Vision 2030 tanıtmak için iş birliği yaptığı kampanyayı paylaştı. Messi, "duvarları yıkmayı" ve "modası geçmiş stereotiplere" meydan okumayı amaçlayan kampanya ile Suudi Arabistan'ın desteklediğini gösterdi.
Yaklaşık 500 milyon takipçisi bulunan Instagram hesabından "Düşündüğünüzün Ötesine Geçin" başlıklı kampanya için paylaşımda bulunan Messi, "Son günlerde Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiyseniz deneyiminizi ya da en çok neyi beğendiğinizi paylaşın. Ziyaret etmediyseniz düşündüğünüzün ötesine geçin ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edin" ifadelerine yer verdi.
VELİAHT PRENS SELMAN'IN HAYATA GEÇİRDİĞİ 5 ÖNEMLİ REFORM
- Geçtiğimiz aylarda, Suudi Arabistan'da yapılan yeni düzenlemeyle ülkedeki yabancı diplomatlara alkol satışına izin verilmeye başlandı.
- Haziran 2018'de kadınların araç kullanmasına yönelik yıllardır uygulanan yasak kaldırıldı.
- 21 yaş ve üzerinde Suudi kadınları, yanlarında erkek "vasi" (eşi, babası veya başka bir erkek akrabası) bulunmadan pasaport başvurusunda bulunmasına ve seyahat etmesine izin verildi.
- Kamu alanlarında kadın ve erkeklerin bir araya gelmesini engelleyen yasak kaldırıldı. Kadınlar ilk kez 2018'de maç izlemek için stadyuma girdi, kadın ve erkeklerin birlikte konsere gitmelerine izin verildi.
- Ülkede 1970'lerde kapatılan sinemalar Nisan 2018'de yeniden kapılarını açtı. 2030 yılına kadar 300'den fazla sinemanın açılmasını hedeflendiği belirtildi. Diğer yandan filmlerde veya dizilerde cinsiyet, din veya politikaya ilişkin sıkı sansür uygulanmaya devam ediyor.
SUUDİ PRENS SELMAN KİMDİR?
1985 yılında doğan Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in oğludur ve ülkenin fiili hükümdarı olarak kabul edilmektedir. Eğitimini Kral Suud Üniversitesi'nde hukuk alanında tamamlayan bin Selman, ardından babasının danışmanlığını yaparak siyasete adım attı.
2015 yılında tahta çıkan Kral Selman, Muhammed bin Selman'ı savunma bakanı olarak atadı ve ardından veliaht prens olarak görevlendirdi. 2017'de Muhammed bin Selman, veliaht prenslik makamına yükselirken, önceki veliaht prens Muhammed bin Nayif'i görevden aldı.
Muhammed bin Selman'ın liderliği altında, Suudi Arabistan otoriter bir rejimle yönetilmekte ve demokratik kurumların eksikliği göze çarpmaktadır. İnsan hakları ve kadın hakları aktivistleri ile muhalifler, sık sık baskı altına alınmakta ve çeşitli yöntemlerle sindirilmektedir. Bin Selman'a yakınlığıyla bilinen özel bir suikastçı grubunun, eleştirel sesleri susturmak için kullanıldığı iddia edilmektedir.
Özellikle Suudi Arabistan'ın Yemen'deki krize müdahalesi ve kadınlara yönelik baskılar uluslararası tartışmalara yol açmıştır. Ancak bin Selman'ın reform girişimleri de dikkat çekmektedir. Kadınların araç kullanma yasağının kaldırılması, erkek vesayet sisteminin zayıflatılması ve kadın haklarının güçlendirilmesi gibi adımlar, ülkede kültürel ve toplumsal değişimlere öncülük etmektedir.
Suudi Vizyon 2030 programı çerçevesinde, bin Selman ülkenin ekonomisini çeşitlendirme ve uluslararası alanda daha açık bir imaj oluşturma çabalarını sürdürmektedir. Teknoloji ve turizme yapılan yatırımlar, Suudi Arabistan'ı daha rekabetçi hale getirmeyi amaçlamaktadır.
İDDİA: PRENS SELMAN, "SUUDİ ARABİSTAN'IN ATATÜRK'Ü OLACAĞIM" DEDİ
Ortadoğu bataklığını ve din adamalarının insanları istismarını gören Prens Selman’ın yakın çevresine, "Ben Suudi Arabistan'ın Atatürk'ü olacağım. Laiklik, bu ülkenin düzeni olacak ama bugün ama yarın." dediği iddia edildi. Ayrıca "Bundan sonra Suudi Arabistanlı kadınların giyeceği kıyafete, sadece Suudi Arabistanlı kadınlar karar verebilir" dediği öne sürüldü. Bu iddianın üzerine binlerce yorum yapıldı ve Prens Selman gündeme oturdu.