"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2571 %-0.01
37,0206 %0.04
2.297.256 %-0.891
3.027,65 -0,01
Ara
İşçi Haber Dünya Tahran'da öldürülen Hamas lideri İsmail Heniyye kimdir? İşte yaşamına dair bütün detaylar...

Tahran'da öldürülen Hamas lideri İsmail Heniyye kimdir? İşte yaşamına dair bütün detaylar...

Saldırı sonrası Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada Heniyye'nin, Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdiği aktarıldı. Haber sonrası vatandaşlar tarafından Heniyye'nin kim olduğu, hayatı araştırılmaya başlandı. İşte, Hamas lideri Heniyye'ye dair bütün detaylar...

Son birkaç yıldır Katar'da sürgünde yaşayan Hamas lideri İsmail Heniyye, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak görev alıyor ve en üst düzey liderlerinden biri olarak tanınıyordu. 

GENÇLİK YILLARI VE SİYASİ YÜKSELİŞİ

 29 Ocak 1963'te Gazze Şeridi'nde, Şati Mülteci Kampı'nda hayata gözlerini açan Heniyye'nin ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşmüştü. 

Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap Edebiyatı eğitimi aldı. Bu yıllarda öğrenci hareketlerine katılarak Filistin davasını savunan gruplarda aktif bir şekilde görevler üstlendi.

Tarihler 1987 yılını gösterdiğinde İsmail Heniyye, Hamas'ın kuruluşunda yer alarak hareketin Gazze'deki liderlerinden biri oldu. Devamında Hamas'ın Filistin yasama seçimlerinde büyük bir zafer kazanmasıyla, 2006 yılında Heniyye Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanı olarak atandı.

Ancak birlik içerisindeki bu ilerleyiş çok uzun sürmedi. Hamas ve El Fetih arasındaki anlaşmazlıklar ve çatışmalar sebebiyle Filistin yönetimi ikiye bölündü ve Heniyye, Gazze Şeridi'nde kalarak Hamas'ın kontrolünü güçlendirmek için çalışmalar yaptı.

İlerleyen tarihlerde ise Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü aldığı seçimler sonucunda Haniye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak seçildi. ABD ve İsraiil'in tepkilerine rağmen Heniyye,19 Şubat'ta Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı. 

Tüm bu süreç içerisinde birçok saldırıdan da sağ kurtulan Heniyye, Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtulurken Mayıs 2007'de ise İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısından da sağ çıktı. 

Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların Haziran 2007 tarihinde zirveye çıkması sonrası Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas tarafından görevinden alındı.

Heniyye başarılı ilerleyişinin devamında 2017 yılında, Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi ve görevinin başına geçti.

Öte yandan Heniyye, 1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğü görevinde de bulunmuştu. 

ABD'NİN O AÇIKLAMASI SONRASI KATAR'A SÜRGÜNE GİTTİ 

Heniyye'nin grubun yapısındaki en yüksek pozisyon olarak bilinen Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak seçilmesi sonrası 2018 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile Heniye’yi terörist olarak tanımladı.

Söz konusu açıklama sonrası Heniyye kısa bir süre sonra Hamas'ın "diplomatik" bir karargahının bulunduğu ve önceki krizlerde İsrail ile bazı müzakerelerin yürütüldüğü Katar'a sürgüne giderek çalışmalarına buradan devam etti. Ayrıca Heniyye, Gazze'de bulunan Hamas'ın diğer liderlerinden ve kurucularından bağlantısını kesmeyerek destek almaya devam etti.

İRAN'DA NELER YAŞANDI?

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldüğü iddiaları sonrası Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğrulayarak yazılı açıklamada bulundu. 

Ayrıca açıklamada Heniyye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu bildirildi. 

SALDIRILARDA 3 OĞLU VE 4 TORUNUNU KAYBETMESİ SONRASI YAPTIĞI AÇIKLAMA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu araca saldırı düzenleyen İsrail ordusu, Heniyye'nin 3 oğlu ile 4 torununu yaşamdan koparmıştı.

Evli ve 13 çocuk babası olan Heniyye, saldırı sonrası "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" açıklamıştı. 

Ayrıca, İsrail basınında yer verilen bilgilere göre "Heniyye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *