"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber Dünya Taliban’dan yeni karar: Kadınlar seslerini ve yüzlerini toplumdan saklamak zorunda

Taliban’dan yeni karar: Kadınlar seslerini ve yüzlerini toplumdan saklamak zorunda

Taliban, Muhtesip adı verilen ahlak polisleri aracılığıyla toplumsal yaşamı kontrol ediyor. Yeni düzenlemelerle, bu ahlak polisleri, halkın kamusal alanlarda nasıl giyindiğinden ne yediğine kadar her şeye müdahale edebilecek.

Afganistan'daki Taliban yönetimi, kadınların toplum içinde duyulacak sesle konuşmalarını ve yüzlerini göstermelerini yasaklayan yeni düzenlemeleri onayladı. Bu kurallar kapsamında, kadınların evlerinin dışında yüzlerini tamamen kapatmaları zorunlu hale getirildi. Taliban, bu yasalarla "erdemli olmayı teşvik etmek" ve "ahlaksızlığı ortadan kaldırmak" amacında olduğunu iddia ediyor.

Bu yasaların uygulanmasını denetleyecek olan ve resmi adı Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı olan kurum, tüm Afgan vatandaşlarının bu kurallara uymak zorunda olduğunu belirtti.

YENİ YASA NELER GETİRİYOR?

Yeni yasaya göre, kadınların seslerinin toplum içinde duyulması "ahlaksızlık" olarak değerlendiriliyor. Yasa, "Yetişkin bir kadın evden çıkmak zorunda kaldığında, sesini, yüzünü ve bedenini gizlemek zorundadır" ifadesini içeriyor.

Bu radikal toplumsal kurallar, 2022 yılından bu yana kararnamelerle uygulanıyordu, ancak son yasa ile yasal bir temele oturtuldu. Taliban, bu kurallara uymayan 10 binden fazla kişinin şu ana kadar gözaltına alındığını açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, yasa, kadınların yüzlerini ve bedenlerini tamamen örtmelerini ve bu şekilde "erkekleri günaha ve kötülüğe sürüklememelerini" şart koşuyor.

O şartlar şu şekilde:

-Bir kadın bedenini tamamen örtmelidir.

-Bir kadın "günaha sürüklememek" için yüzünü örtmelidir.

-Bir kadının sesi "avret" kapsamında değerlendirilir ve toplum içinde duyulmamalıdır. (Arapça avret kelimesi, örtülmesi gereken vücut kısımlarını ifade eder. Avret, hem erkekler hem de kadınlar için, toplum tarafından görülmemesi gereken vücudun parçalarını içerir.)

-Kadınlar ayrıca evlerinin içinde bile şarkı söylerken veya yüksek sesle kitap okurken duyulmamalıdır.

-Kadınların kıyafetleri ince, kısa veya dar olmamalıdır.

-Kadınlar, kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklerden bedenlerini ve yüzlerini gizlemelidir.

Erkeklerin kadınların bedenlerine ve yüzlerine bakmaları da yasaktır ve aynı şey yetişkin kadınların erkeklere bakması için de geçerlidir.

-Berberlerin sakal tıraşı veya sakal düzeltmesi yapması da yasaklandı

-Erkeklerin de evlerinin dışındayken göbekten diz altına kadar, vücutlarını örtmeleri gerekiyor. Bu vücut kısımları "avret" sayılıyor.

-Erkeklerin saçlarına şeriat yasalarına aykırı bir şekilde şekil vermesi de yasaklanıyor. Taliban, berberlerin sakal tıraşı veya sakal düzeltmesi yapmasını da yasakladı.

-Yeni kurallarla erkeklerin sakallarını yumruk uzunluğunda uzatması zorunlu kılınıyor ve kravat takmak da yasaklanıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) YASAKLARI KINADI

Taliban yönetimi, Afganistan'da kadınların tek başlarına taksiye binmelerini ve erkeklerle yan yana araçta oturmalarını yasaklayan yeni düzenlemeler getirdi. Aynı zamanda, kuş, hayvan veya aile üyesi gibi canlı varlıkların resimlerini çizmek de yasaklar arasında yer alıyor. Bu yasa, canlıları tasvir eden heykellerin alım satımını da kapsıyor ve tamamen yasaklıyor.

Bu yeni kurallara uymayan kişiler, para cezasından üç günlük hapis cezasına kadar çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Ancak Taliban lideri Haybetullah Ahundzade tarafından onaylanan bu yasa henüz yürürlüğe girmedi.

Birleşmiş Milletler (BM), Taliban'ın "ahlak ve erdem" başlığı altında getirdiği bu son yasakları kınayarak, uluslararası alanda büyük tepki gösterdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *