Tayvan ve Kanada, Çin'in iddia ettiği adanın Pekin'den gelen artan baskı karşısında diğer demokrasilerle bağlarını güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, her iki hükümetin de bir yatırım koruma anlaşması üzerinde müzakerelere başlamayı kabul ettiğini söyledi.
Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi benzer düşünceye sahip ortaklar olarak gördüğü ülkelerle ticaret anlaşmaları yapmak için can atıyor.
Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmasına rağmen, Tayvan'ın sadece iki büyük ekonomiyle, Singapur ve Yeni Zelanda ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor ve Çin, ülkelere Taipei'deki hükümetle doğrudan ilişki kurmamaları için baskı yapıyor.
Tayvan kabinesi, baş ticaret müzakerecisi John Deng'in Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Mary Ng ile sanal olarak bir araya geldiğini ve ikisinin bir Yabancı Yatırım Teşvik ve Koruma Düzenlemesi veya FIPA üzerinde keşif görüşmeleri başlatmayı kabul ettiğini söyledi.
Ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi
Kabine açıklaması, hareketin ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.
Çoğu ülke gibi Tayvan ile resmi diplomatik bağları olmayan Kanada hükümeti yaptığı açıklamada, Ng'nin "Kanada'nın Hint-Pasifik bölgesindeki ticari bağlantılarını genişletmesi ve ekonomik ortaklıklarını derinleştirmesi nedeniyle Tayvan'ın önemli bir ticaret ve yatırım ortağı olduğunu vurguladı" dedi.
İki hükümet bakanı arasındaki doğrudan görüşme, Pekin egemenlik iddialarını ileri sürerken Tayvan'ı izole etme çabalarını hızlandıran Çin'i kızdırabilir. Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı, eyaletler arası bağları olmayan topraklarının bir parçası olarak görüyor.
Kanada ayrıca, hem Tayvan'ın hem de Çin'in katılmak için başvurduğu Trans-Pasifik Ortaklığı veya CPTPP için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma'nın bir üyesidir.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.