"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5058 %0.09
36,2567 %-0.27
3.380.869 %3.836
2.961,31 0,89
Ara
İşçi Haber Dünya Tesla'ya 162 milyon dolarlık dava!

Tesla'ya 162 milyon dolarlık dava!

JP Morgan,Elon Musk'un tweetlerinden sonra 162 milyon dolarlık dava açtı.

JP Morgan Chase, patronu Elon Musk tarafından 2018'de elektrikli otomobil üreticisini özel olarak alabileceği tweet'leri nedeniyle Tesla'ya 162 $ (121 milyon £) dava açtı.

Banka, Tesla'yı JP Morgan'a ödemeleri tetiklemesi gerektiğini iddia ettiği bir anlaşmayı "açıkça" ihlal etmekle suçladı. Musk'ın Tesla'yı New York borsasından çıkarmak için fonu olduğu yönündeki kötü şöhretli tweetleri, hisse fiyatında oynaklığa yol açtı.

Daha sonra bu hareketi terk etti ve ABD mali düzenleyicisi tarafından para cezasına çarptırıldı. JP Morgan'ın Manhattan federal mahkemesinde açılan davası, şirketlerin 2014 yılında bankanın Tesla hisselerini belirli bir fiyat ve tarihte satın almasına izin veren bir anlaşma imzaladığını söylüyor.

Tesla'nın hisse fiyatının altında

Anlaşmaya göre Tesla, garantiler Haziran ve Temmuz 2021'de sona erdiğinde "grev" fiyatı Tesla'nın hisse fiyatının altındaysa bankanın hisse satın almasına izin veren sözde varantları JP Morgan'a sattı.

JP Morgan sözcüsü yaptığı açıklamada, "Tesla'ya sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için birçok fırsat sağladık, bu nedenle bu konuyu davaya zorlamaları talihsiz bir durum" dedi.

JP Morgan, varantların, şirketin özelleşeceği duyurusu gibi "Tesla'yı içeren önemli kurumsal işlemlerin" ekonomik etkilerine karşı her iki tarafı da korumak için fiyatlarını ayarlamasına izin veren standart hükümler içerdiğini söyledi. Musk, 7 Ağustos 2018'de Tesla'yı hisse başına 420 dolardan özel olarak alabileceğini ve "finansman güvence altına alındığını" tweetledi. Planı 17 gün sonra rafa kaldırdı.

Tesla'nın hisse fiyatı, bu yıl garantiler sona erdiğinde yaklaşık 10 kat arttı ve JP Morgan, bunun Tesla'nın sözleşmesi kapsamında hisse senetlerini veya nakitlerini devretmesini gerektirdiğini söyledi.

Bunu yapmamak, dedi JP Morgan, bir temerrüt anlamına geliyordu.

ÜCRETLER


Tesla, bankanın davası hakkında henüz halka açık bir yorumda bulunmadı. Ancak şirket, 2019'da anlaşmazlık haberi ortaya çıktığında JP Morgan'ın hisse fiyatı oynaklığından yararlanmak için "fırsatçı" olduğunu söyledi.

Musk, coşkulu ve sıklıkla tartışmalı bir twitter kullanıcısı ve şu anda 64 milyon takipçisi var. Milyarder daha bu ay bir Twitter anketinde takipçilerine Tesla hisselerinin %10'unu satıp satmayacağını sorduğunda ortalığı karıştırdı. Oy 'evet' çıktı.

Tesla'yı borsadan çıkarma konusundaki 2018 tweet'leri, güçlü ABD düzenleyicisi Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan piyasayı yanıltıcı suçlamalara yol açtı.

Musk, suçlamaları şiddetle reddetti, ancak sonunda, otomobil üreticisinin başkanlığını bırakmasına yol açan bir anlaşmayı kabul etti. O ve Tesla 40 milyon dolar ceza ödedi.

 

Bu haberler BBC'den Türkçeye çevrilmiştirr. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *