Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, ABD'de yasaklanmasının veya satışa zorlanmasının önünü açan yasanın durdurulması için Yüksek Mahkemeye acil başvuruda bulundu. TikTok, yasa uygulamasının geçici olarak askıya alınması için tedbir kararı talep etti.
Yüksek Mahkemeye sunulan dilekçede, "Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrolündeki Uygulamalardan Koruma Yasası"nın TikTok ve ByteDance'i hedef aldığı belirtilerek yasanın uygulanmasının durdurulması gerektiği savunuldu. Aynı talebin daha önce Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildiği de dilekçede yer aldı.
Trump'tan TikTok açıklaması
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, düzenlediği bir basın toplantısında TikTok'un yasaklanmasıyla ilgili soruyu yanıtladı. Trump, yasağı tamamen dışlamadığını belirterek, "TikTok'a bir bakacağız. İçimde TikTok'a karşı sıcak bir his var." ifadelerini kullandı.
TikTok yasağını içeren yasa geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmişti
Mart 2023'te Kongre tarafından kabul edilen ve Başkan Joe Biden'ın onayladığı yasa, TikTok'un ABD'deki kullanıcı verilerinin Çin hükümetinin erişimine açık olduğu iddiasıyla ya bir ABD şirketine satılmasını ya da tamamen yasaklanmasını şart koşuyor. Biden yönetimi, TikTok'a bu işlemi tamamlaması için 19 Ocak 2025'e kadar süre tanımıştı.
TikTok, söz konusu yasanın ABD Anayasası'nın 1. maddesinde yer alan ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini ve ülkenin "açık internet" politikasına aykırı olduğunu öne sürerek Temyiz Mahkemesine başvurmuştu. Ancak mahkeme, 6 Aralık'ta verdiği kararda, yasayı TikTok aleyhine desteklemişti.
TikTok, Yüksek Mahkemeye yaptığı son başvuruda, verilen sürenin teknik ve pratik açıdan ByteDance ile ilişiğin tamamen kesilmesi için yetersiz olduğunu savundu. TikTok'un ABD'de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı bulunuyor.