Leavitt, düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Çin ile ticaret anlaşmasında belirleyici olduğunu ifade etti. Beyaz Saray Sözcüsü, Çin’in diğer ülkelerden farkının sadece büyüklük olduğunu savunarak, "Çin bizim sahip olduğumuz şeyi, Amerikan tüketicisini istiyor; bir başka deyişle bizim paramıza ihtiyaçları var. Başkan Trump, Çin ile bir anlaşmaya açık olduğunu ifade etti ancak Çin’in ABD ile bir anlaşma yapması gerekiyor." diye konuştu.
Leavitt, ABD’nin Çin ile yapılan anlaşmalar dışında diğer ülkelerle de ticaret anlaşmalarını geliştirdiğini, bu süreçte misilleme yapmayan ülkelerle yakın zamanda bazı anlaşmalar açıklayacaklarını belirtti.
Gümrük tarifelerinde esneklik sinyali
Beyaz Saray Sözcüsü, Trump yönetiminin otomobil parçaları ihracatında vergi muafiyeti getirme ihtimalini de gündeme getirdi. Leavitt, Başkan Trump’ın gümrük müzakerelerinde esneklik gösterdiğini belirterek, adil bir ticaret ortamı yaratmak adına her ülkeyle anlaşmalar yapabileceklerini ifade etti.
ABD ile Çin arasında gergin ticaret ilişkileri
ABD ve Çin arasındaki ticaret restleşmesi, Washington’un Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e çıkarmasının ardından daha da tırmanmıştı. Çin ise, aynı oranda karşılık vererek ABD’ye yüzde 125’lik bir tarife uygulamaya başlamıştı. Bu süreçte Washington, diğer ülkelere yönelik tarifelerini 90 gün süreyle ertelemişken, Çin’e karşı tarifeler hızla devreye girmişti.
Donald Trump, ticaret anlaşmazlıkları sırasında bazı teknoloji ürünlerinden gümrük vergisi alınmaması yönünde adımlar atmıştı. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, bilgisayar işlemcileri ve çipler gibi teknolojik ürünler, uygulanan ek vergilerden muaf tutulmuştu.
Kaynak: AA