İsmi açıklanmayan bir yetkiliye göre, müfettişler, görevden alınma kararlarını Beyaz Saray Personel Müdürü’nden gelen bir e-posta ile öğrendi. Bu hamlenin, federal yasalara aykırı olduğu iddiaları ortaya atıldı. Zira yasa, başkanın bu tür görevden almaları Kongre’ye 30 gün önceden bildirmesini şart koşuyor. Ancak Beyaz Saray konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.
Görevden alınan genel müfettişler, hükümetin israf, yolsuzluk ve kötüye kullanım gibi konulardaki denetimlerinden sorumlu bağımsız pozisyonlarda görev yapıyordu. Trump’ın bu hamlesi, yönetimde gözetim mekanizmalarının etkisizleştirildiği eleştirilerine neden oldu. Görevden almalar arasında Adalet Bakanlığı Genel Müfettişi Michael Horowitz’in bulunmadığı ise dikkat çekti.
Eleştiriler ve Savunmalar
Demokrat senatör Elizabeth Warren, Trump’ın kararını “bağımsız denetçilerin gece yarısı tasfiyesi” olarak nitelendirdi. Warren, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Trump, gücü üzerindeki kontrolleri ortadan kaldırıyor ve yolsuzluk için zemin hazırlıyor” dedi.
Trump’ın eski avukatlarından Sidney Powell ise bu hamleyi savunarak, “Mevcut iç denetçiler yetersiz ve kurumları korumaktan başka bir işe yaramıyor” ifadelerini kullandı. Powell, denetim sisteminin tamamen yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Önceki Dönemde de Benzer Adımlar Atılmıştı
Trump, ilk başkanlık döneminde de benzer hamleler gerçekleştirmiş ve 2020 yılında iki ay gibi kısa bir sürede beş genel müfettişi görevden almıştı. Bu müfettişler arasında, Trump’ın görevden alınma sürecinde önemli bir rol oynayan Dışişleri Bakanlığı denetçileri de bulunuyordu.
Trump’ın bu adımı, kurumların bağımsızlığını ve denetim mekanizmalarını yeniden tartışmaya açtı. Yeni atamaların nasıl şekilleneceği ve bu durumun federal kurumların işleyişine nasıl yansıyacağı merak konusu.
Kaynak: The Guardian