Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Batı'yı ülkesinin sınırlarına Rus birliklerinin yığılması nedeniyle panik yaratmamaya çağırdı.
Gazetecilere, yakın bir işgal uyarılarının Ukrayna ekonomisini riske attığını söyledi. Perşembe günü, ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın önümüzdeki ay komşusuna saldırabileceğine inandığını söyledi. Ancak Rusya işgal etmeyi planladığını reddediyor ve Cuma günü dışişleri bakanı Moskova'nın savaş istemediğini söyledi.
Rusya'nın Ukrayna sınırlarında yaklaşık 100.000 askeri olmasına rağmen, Zelensky, geçen baharda benzer bir asker yığınağı sırasında olduğundan daha büyük bir tehdit görmediğini söyledi.
"Devletlerin saygın liderlerinden bile sinyaller var, sadece yarın savaş olacağını söylüyorlar. Bu panik - devletimize ne kadara mal oluyor?" Kiev'deki basın toplantısında söyledi.
Zelensky ayrıca İngiltere, ABD ve Avustralya'nın diplomat ailelerinin Ukrayna'dan çekilmesini de eleştirdi ve bunun bir hata olduğunu söyledi.
"Ülke içindeki durumun istikrarsızlaşması Ukrayna için en büyük tehdittir"
ABD, Moskova'nın NATO'nun Ukrayna'nın savunma ittifakına katılmasını dışlaması yönündeki önemli bir talebini reddetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha sonra Batı'yı Rusya'nın güvenlik endişelerini görmezden gelmekle suçladı. Ancak Putin ile Fransız mevkidaşı arasındaki bir görüşmenin Kremlin tarafından okunmasına göre, ne yapacağına karar vermeden önce ABD'nin tepkisini inceleyeceğini söyledi.
Fransa, iki liderin gerilimi azaltma gereği üzerinde anlaştıklarını söyledi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'e Rusya'nın komşu devletlerin egemenliğine saygı duyması gerektiğini söyledi.
Almanya'nın dış istihbarat servisi başkanı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya hazır olduğunu, ancak henüz bunu yapıp yapmamaya karar vermediğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın kararlılığını göstermek için Doğu Avrupa'daki varlığını artırmaya hazır olduğunu söyledi.
Bay Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belarus'a binlerce savaşa hazır asker ve füze sistemi yerleştirdiğini belirtti.
Rusya Ukrayna'yı işgal edecek olsaydı, bu ilk olmayacaktı. Rusya, 2014 yılında Ukrayna'nın güney Kırım yarımadasını ilhak etmişti . Aynı zamanda, kısa bir süre sonra doğu Donbas bölgesinin geniş bölgelerini ele geçiren isyancıları da destekliyor ve oradaki çatışmalarda yaklaşık 14.000 kişi öldü.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.