"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5205 %0.1
36,2455 %-0.31
3.407.265 %5.119
2.964,69 1,01
Ara
İşçi Haber Dünya Ukrayna'daki savaş tarımı tehdit ediyor!

Ukrayna'daki savaş tarımı tehdit ediyor!

Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğü bu günlerde Ukraynalı çiftçiler, küresel gıda kıtlığı korkularını körükleyerek durdu.

Rusya'nın Ukrayna işgali, önümüzdeki haftalarda çıkması gereken kış buğdayını tehdit ediyor. Çiftçiler bu ekinleri besleyemezlerse, milyonların bağımlı olduğu ulusal buğday hasadını tehlikeye atacak.

Geçen sonbaharda ekilen buğday, kısa bir büyüme döneminden sonra kış için uykuya daldı. Bununla birlikte, tahıl hayata dönmeden önce, çiftçiler tipik olarak, çiftçileri ana saplardan büyümeye teşvik eden gübre yayarlar. Her sapta üç veya dört kardeş olabilir, bu da buğday sapı başına verimi katlanarak artırır.


Ancak geçen yıl rekor tahıl mahsulü üreten Ukraynalı çiftçiler, artık gübre, böcek ilacı ve herbisitten yoksun olduklarını söylüyorlar. Ve bu malzemelere yeterince sahip olsalar bile, ekipmanlarına güç sağlamak için yeterli yakıt alamadıklarını da ekliyorlar.

Kiev merkezli tahıl komisyoncusu Maxigrain'de iş geliştirme müdürü olan Elena Neroba, gübre şimdi uygulanmazsa Ukrayna'nın kışlık buğday veriminin son yıllara kıyasla %15 düşebileceğini söyledi. Bazı çiftçiler durumun çok daha kötü olabileceği konusunda uyarıyor.


Bazı Ukraynalı çiftçiler, buğday verimlerinin yarı yarıya ve belki de daha fazla azaltılabileceğini ve bunun da Ukrayna'nın çok ötesinde etkileri olacağını söyledi. Lübnan, Mısır, Yemen ve diğerleri gibi ülkeler son yıllarda Ukrayna buğdayına güvenmeye başladı. Savaş, buğday fiyatlarının şimdiden fırlamasına neden oldu.

Ukrayna tarım krizi, COVID-19 pandemisine atfedilen küresel tedarik zinciri sorunları nedeniyle dünya genelinde gıda fiyatlarının aylardır hızla yükselmesiyle ortaya çıkıyor. BM gıda ajansı geçen hafta yaptığı açıklamada, dünya gıda fiyatlarının Şubat ayında rekor seviyeye ulaştığını ve bir yılda %24'ün üzerinde arttığını söyledi. Dünyanın en büyük yedi gelişmiş ekonomisinden tarım bakanları Cuma günü sanal bir toplantıda Rusya'nın işgalinin küresel gıda güvenliği üzerindeki etkisini ve gıda piyasalarını en iyi nasıl istikrara kavuşturacağını tartışacaklar.


Ukrayna ve Rusya, birlikte, neredeyse tamamı Karadeniz'den geçen dünya ihracatının yaklaşık üçte birini oluşturan başlıca buğday ihracatçılarıdır.

Dünyanın en büyük nitrojen bazlı gübre üreticisi Norveç merkezli Yara International'ın başkanı Svein Tore Holsether, Ukrayna'daki tarım krizi nedeniyle on milyonlarca insanın gıda kıtlığı yaşamasından endişe ettiğini söyledi. "Benim için, küresel bir gıda krizine girip girmememiz değil, krizin ne kadar büyük olacağı önemli." dedi.

Ukraynalı yetkililer, ülkenin nispeten başarılı bir yıl geçireceğinden hala umutlu olduklarını söylüyorlar. Bu umudun çoğu, şu ana kadar silahlı saldırıdan uzak kalan ülkenin batısındaki çiftçilerde.

Ancak yetkililer, Ukrayna nüfusunun beslenmesini sağlamak için yerel tedarikleri korumak için önlemler alıyor ve bu da ihracat gönderilerine olası bir darbe daha getiriyor. Tarım Bakanı Roman Leshchenko Salı günü yaptığı açıklamada, ülkenin buğday da dahil olmak üzere çeşitli temel gıda maddelerinin ihracatını yasakladığını söyledi. Leshchenko, Ukrayna'nın gıda arzına yönelik tehdidi kabul etti ve hükümetin çiftçilere yardım etmek için elinden geleni yaptığını kabul etti.

Pazartesi günü televizyonda yaptığı açıklamalarda, "Bütün eyalet için yiyeceğin tarlalarda ne olacağına bağlı olduğunu anlıyoruz" dedi.

Moskova, tehlikeli milliyetçileri askerden arındırmak ve yakalamak için Ukrayna'da özel bir askeri operasyon yürüttüğünü söyledi. Hastanelere, apartmanlara ve demiryollarına yönelik belgelenmiş saldırılara rağmen, sivilleri ve sivil altyapıyı kasten hedef almayı reddetti.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır. Habere ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *