"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Dünya Ukrayna'dan iddia: Rusya, Romanya'nın deniz bölgesinde bir gemiyi vurdu

Ukrayna'dan iddia: Rusya, Romanya'nın deniz bölgesinde bir gemiyi vurdu

Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'de, NATO üyesi Romanya'nın deniz ekonomik bölgesinde sivil bir tahıl gemisini hedef alarak füzeyle vurduğunu iddia etti. Ukrayna, bu durumu seyrüsefer özgürlüğüne yönelik "küstah bir saldırı" olarak nitelendirerek kınadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Mısır'a Ukrayna tahılı taşıyan geminin Ukrayna karasularını terk ettikten hemen sonra Rusya'ya ait bir füze tarafından vurulduğunu açıkladı. İlk değerlendirmelere göre olayda can kaybı yaşanmadığı belirtildi.

Henüz Rusya'dan konuya dair herhangi bir açıklama gelmedi. Olayın doğruluğu teyit edilirse, NATO ile Moskova arasındaki gerilimin ciddi şekilde artabileceği öngörülüyor.

İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey, Saint Kitts ve Nevis bandıralı dökme yük gemisinin Ukrayna'nın Odesa bölgesindeki Chornomorsk limanından ayrıldıktan sonra Rusya tarafından fırlatılan bir füze ile vurulduğunu bildirdi. Geminin iskele tarafında, bir kargo ambarı ve vinç gibi yapısal hasarların meydana geldiği ifade edildi.

Ticaret kaynakları, olayın Karadeniz'deki tahıl arzını tehdit ederek buğday fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirtti. ABD buğday vadeli kontratları, olayın etkisiyle %2 oranında yükselerek iki ayın zirvesine ulaştı.

Ukrayna donanma sözcüsü Dmytro Pletenchuk, geminin Romanya'nın deniz ekonomik bölgesinde bulunduğunu açıkladı. Ancak Romanya Deniz Kuvvetleri, geminin kendi karasularında olmadığını ve bu nedenle herhangi bir yardım talebi almadıklarını belirtti.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal ederek limanlarını ablukaya almıştı. Ukrayna'nın tahıl ürünlerini güvenli bir şekilde deniz yoluyla ihraç edebilmesi için Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin eşgüdümünde tahıl koridoru anlaşması yapılmış, ancak Rusya bu anlaşmadan geçen yıl çekilmişti.

Ukrayna, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesinin ardından kendi kurduğu deniz yoluyla tahıl ihracatını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *