Reuters'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Analizi:
"Ukrayna'nın tahıl ihracatını yeniden başlatma anlaşmasıyla sınırlanan bir dizi diplomatik zafer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin ekonomik çekişmesinden biraz soluklanma sağlıyor ve gelecek yıl yapılacak seçimler için kampanya stratejisinin bir planını sunuyor.
Başkan, yaklaşık 20 yıllık iktidarının en büyük seçim zorluğu olarak şekillenen şeye hazırlanırken, başarılarını küresel sahnede oynuyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten bir gün sonra, hafta sonu Türkiye'nin kuzeybatısındaki binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, "Türkiye siyasi, askeri ve diplomatik açıdan en güçlü dönemini yaşıyor" dedi.
Enflasyonun %79'a yükselmesi ve liranın Aralık ayındaki en son döviz krizi sırasında gördüğü rekor düşük seviyelerine yakın değer kaybetmesiyle birlikte, uluslararası alanda ilerleme, ülke içindeki korkunç bir ekonomik tabloyla çelişiyor.
Muhalifler, Erdoğan'ın yüksek enflasyona rağmen bir dizi faiz indirimi ve 2019'dan bu yana üç merkez bankası yöneticisinin görevden alınması da dahil olmak üzere, ülkeyi büyük cari açıklar vermeye ve ekonomiyi desteklemek için dış finansmana bağımlı hale getiren alışılmışın dışında ekonomi politikalarını suçluyor.
Erdoğan, hükümetin ihracata, üretime ve yatırıma öncelik veren ekonomi politikalarının meyvelerinin 2023'ün ilk çeyreğinde netleşeceğini söyledi.
ULUSLARARASI DURUM
Bu arada hükümet yetkilileri ve iktidardaki AK Parti'nin üst düzey üyeleri, cumhurbaşkanını uluslararası kimliğine hiçbir şekilde uymayan seçim rakiplerine karşı duran bir devlet adamı olarak gösteriyor.
Üst düzey bir Türk yetkili, "Onu sevseniz de sevmeseniz de Erdoğan bir lider" dedi ve başka hiçbir uluslararası figürün en iyi küresel oyuncularla aynı düzeyde temasa sahip olmadığını savundu. Türkiye'de onun yerini alabilecek bir lider yok.
Rusya'nın Şubat işgalinden bu yana kesilen Ukrayna'dan ihracatı yeniden başlatma anlaşması, milyonlarca insanı açlığa karşı savunmasız bırakan ve küresel fiyatları artıran tahıl kıtlığını hafifletebilir. devamını oku
Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği bu karar, Erdoğan'ın Kuzey ülkelerinin katılımı konusunda NATO'dan tavizler alması ve Orta Doğu'daki rakip güçlerle bir yakınlaşma başlatmasının ardından geldi. devamını oku
Erdoğan, Washington'un Rus silahlarını satın alması nedeniyle Ankara'nın daha gelişmiş F-35 jetleri satın almasını engellemesinin ardından Haziran ayında ABD Başkanı Joe Biden'den Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını destekleyeceği sözünü de aldı.
SEÇİM TESTİ
Mustafa Kemal Atatürk'ün yaklaşık bir asır önce modern Türkiye'yi kurmasından bu yana en uzun süre görev yapan yönetici ve en baskın siyasi figür olan Erdoğan, Haziran 2023'e kadar yapılması gereken parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle karşı karşıya.
Geçen hafta anketör Metropoll tarafından yapılan bir anket, AK Parti'ye verilen desteğin hafif bir artışla %33.8'e yükseldiğini tespit etti. Ancak muhalefet partilerinin gevşek bir ittifakıyla karşı karşıya ve anketler onun muhalefet başkan adaylarının arkasından geldiğini gösteriyor.
Seçmenlerin en önemli endişeleri, ekonominin durumu ve Suriye'deki çatışmanın başlangıcında Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanan, ancak Türkler tarafından giderek daha fazla iş ve hizmet rakibi olarak görülen 3,6 milyon Suriyeli mültecinin varlığıdır.
Ana muhalefetteki CHP milletvekili ve liderinin kıdemli danışmanı Erdoğan Toprak, "Hükümet, ülkeyi içine sürüklediği ekonomik felaketi örtbas etmek için dış politikayı malzeme olarak kullanıyor ve içeride 'diplomatik zafer' hikayeleri anlatıyor" dedi.
Toprak, Erdoğan'ın diplomatik cephede bile "ülkemizin onurunu zedeleyen ve onu zayıflığa sürükleyen" tavizler verdiğini söyledi.
BÖLGE BAĞLARININ TAMİR EDİLMESİ
2013'te hükümet karşıtı büyük protestolardan ve 2016'da bir darbe girişiminden sağ kurtulan Erdoğan, kısmen çok ihtiyaç duyulan yabancı fonları çekme umuduyla diğer Orta Doğulu güçlerle gergin bağları onarmaya çalıştı.
Türkiye'nin Libya iç savaşındaki rakibi ve Katar konusunda Körfez anlaşmazlığı olan Birleşik Arap Emirlikleri, Ankara ile toplam 28 milyar dolarlık döviz takas anlaşmalarında Çin, Katar ve Güney Kore'ye katıldı. Türkiye ayrıca Suudi Arabistan ile bir anlaşma umuyor ve Mısır ve İsrail ile ilişkileri geliştirmek için hamleler yaptı.
AK Parti'den bir yetkili, "Seçmenler diplomasinin faydalarının farkında. Zaman zaman ekonomiden ya da mültecilerden şikayet edecekler ama etkin bir Türkiye'nin devamı için Erdoğan'a oy verecekler" dedi.
Erdoğan'ın Ortadoğu ve ötesindeki diplomasisinin anahtarı, Putin ile "karşılıklı güven ve saygıya dayalı ortak anlayış" dediği şeydir - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Türkiye'nin NATO ortakları arasında artan endişeye neden olan bir ilişki.
Rusya, Ukrayna'yı milliyetçilerden kurtarmak ve Rusça konuşan toplulukları korumak için "özel bir askeri operasyon" yürüttüğünü söyledi.
Türkiye, Rus işgalini eleştirerek ve Ukrayna'ya silah sağlayarak bir denge kurmaya çalışırken, Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda Batı'ya katılmayı reddediyor - bu duruşun arabuluculuk çabalarının sonuç almasına yardımcı olduğunu söylüyor.
Erdoğan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Tahıl koridorunun açılmasını sağlayarak Türkiye'nin küresel sorunları çözmedeki kilit rolünü bir kez daha teyit ettik." dedi."