Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, iklim değişikliğinin sadece çevreyi değil, tüm insanları etkileyebilecek boyutlara ulaştığını vurguladı. Bahadır, "İklim değişikliği, önlemler alınmazsa tüm dünyayı derinden etkileyecek ve iklim mültecilerinin sayısında büyük bir artış yaşanabilir" dedi.
İklim Değişikliğinin Olası Senaryoları ve Türkiye'yi Bekleyen Tehditler Neler?
İklim değişikliği konusunda üç farklı senaryo öne çıkıyor. İyimser bir bakış açısıyla, 2100 yılına kadar ortalama sıcaklık artışı yaklaşık 1 derece olabilir. Ancak daha karamsar senaryolarda sıcaklık artışının 4 dereceyi bulabileceği belirtiliyor. Bahadır, bu sıcaklık artışıyla birlikte kuraklık, aşırı sıcaklar ve ani yağışlar gibi ekstrem hava olaylarının sıklıkla görüleceğini söyledi.
Doç. Dr. Bahadır, Türkiye'de iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgeleri de açıkladı. Güney kıyıları, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinin daha fazla sıcaklık artışı yaşayacağını belirten Bahadır, bu bölgelerde su sıkıntısı nedeniyle kuraklıkların daha da şiddetleneceğini söyledi. Karadeniz bölgesinde ise ani sağanak yağışlar ve sel risklerinin artması bekleniyor.
Bahadır, iklim değişikliği nedeniyle insanların bulundukları yerleri terk edebileceğini söyledi. Bu durumun özellikle su sıkıntısının olduğu Orta Doğu ve Afrika gibi bölgelerde daha fazla görüleceği öngörülüyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, dünyanın farklı bölgelerinde milyonlarca insanın iklim mültecisi olacağı ve bu durumun büyük bir sosyo-ekonomik kriz yaratacağı uyarısında bulundu.
Doç. Dr. Bahadır, küresel ölçekte iklim değişikliği ile mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. "İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler, yalnızca çevresel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik açıdan da büyük bir önem taşıyor. Aksi takdirde karamsar senaryolara hazırlıklı olmamız gerekir" dedi.