"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2675 %0
37,0588 %0.07
2.303.347 %-0.361
3.028,29 0,01
Ara
İşçi Haber Dünya Vladimir Putin, Taliban'ı Moskova'ya davet edecek

Vladimir Putin, Taliban'ı Moskova'ya davet edecek

Moskova, Taliban'ı 20 Ekim'de Afganistan görüşmelerine davet etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan özel temsilcisi perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın 20 Ekim'de Moskova'da ev sahipliği yapmayı planladığı Afganistan konulu uluslararası müzakerelere Taliban temsilcilerini davet edeceğini söyledi.

Temsilci Zamir Kabulov, Rus haber ajanslarının yaptığı yorumlarda planlanan görüşmeler hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Moskova, Mart ayında Afganistan konulu uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı ve bu konferansta Rusya, ABD, Çin ve Pakistan, o sırada savaşan Afgan taraflarını bir barış anlaşmasına varmaya ve şiddeti durdurmaya çağıran ortak bir bildiri yayınladı.

Taliban bir yıldırım hızıyla iktidarı ele geçirdi

Ayrıca Taliban'a ilkbahar ve yaz aylarında herhangi bir saldırı başlatmaması çağrısında bulundu. Bu çağrıdan sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, 20 yıl karada kaldıktan sonra birliklerini geri çekti, Taliban bir yıldırım hızıyla iktidarı ele geçirdi ve önceki hükümet çöktü.

 

Rusya, daha geniş bir bölgede serpinti potansiyelinden ve Moskova'nın güney savunma tamponu olarak gördüğü Orta Asya'nın eski Sovyet cumhuriyetlerine İslamcı militanların sızma olasılığından endişe duyuyor.

Taliban'ın devralmasının ardından Moskova, Tacikistan'da askeri tatbikatlar düzenledi ve donanımını oradaki askeri üssünde güçlendirdi.

Tacik cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, Putin'in Perşembe günü ayrıca Tacik Devlet Başkanı Emmali Rakhmon ile iki liderin Afganistan'daki son gelişmeleri çevreleyen güvenlik durumunu tartıştığı bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *