"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
18°
34,2889 %0.15
37,2011 %0.08
2.353.068 %1.45
3.015,63 0,12
Ara
İşçi Haber Dünya Yapay zekanın yaptığı resim açık arttırmaya çıktı

Yapay zekanın yaptığı resim açık arttırmaya çıktı

Sotheby's, New York'ta insansı robot Ai-Da tarafından yapay zeka kullanılarak yapılan "A.I. God. Alan Turing Portresi" isimli eseri 31 Ekim'de müzayedeye sunacak.

Dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby's, New York'ta yapay zeka kullanarak insansı bir robot tarafından yapılan bir eseri satışa sunmaya hazırlanıyor.

İngiliz galerici Aidan Meller, sanatçı robot Ai-Da’yı geliştirerek bu alanda bir ilke imza attı. Ai-Da, "A.I. God. Alan Turing Portresi" adını verdiği resmi, yapay zeka yardımıyla oluşturdu. Bu eserin, 31 Ekim'de Sotheby's’de düzenlenecek müzayedede 120 bin ila 180 bin dolar arasında bir fiyata satılması bekleniyor.

Yapay zekanın yaptığı tablo, açık artırmada en az 120 bin dolardan satışta - 2. Resim

İNSANLAR BU DURUMDAN RAHATSIZ

Meller, bu eserle toplumun teknoloji ile olan ilişkisini gözler önüne serdiğini belirtti. Ancak, birçok kişinin sanat yapan bir robottan rahatsızlık duyduğunu ve bu durumu hoş karşılamadığını ifade etti.

Meller, "Geçmişteki büyük sanatçılar, eserleriyle toplumdaki değişimleri yansıtan isimlerdir" diyerek, kendisi tarafından geliştirilen bu sanatçı robotun da toplumsal değişimi temsil ettiğini vurguladı.

Meller, bu eserin yapay zeka tarafından üretilen diğer eserlerden farklı olduğunu ve bir robotun eserinin ilk kez müzayedeye sunulacağını belirtti.

Yapay zekanın yaptığı tablo, açık artırmada en az 120 bin dolardan satışta - 1. Resim

Satışa sunulacak tablo, yapay zeka öncüsü Alan Turing’i tasvir ediyor. Turing’in portresi, bu yılın başında Birleşmiş Milletler'in Cenevre’de düzenlediği bir küresel yapay zeka zirvesinde de sergilenmişti.

Ai-Da, "Yaşamıyor olsam da sanatla ilgilenebiliyorum" diyerek, insan formunun görsel sanatlarda yarattığı etkilere dikkat çekti. Deneyimi olmadığını, yalnızca bilgisayar programlarına bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Sotheby’s, bu eserin değerini müzayede yoluyla test etmeye hazırlanırken, yapay zekanın sanat üretimi üzerindeki tartışmalar yeniden alevlenmiş durumda.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *