"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Dünya Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı

Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin orta kesimindeki Marib ilinde ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Marib ili semalarında ABD'ye ait bir MQ-9 tipi SİHA'yı düşürdüklerini duyurdu ve böylece düşürdükleri MQ-9 SİHA sayısının sekize çıktığını belirtti.

Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023'ten itibaren İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz'deki İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymuş ve bu gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemişti. Bu eylemler sonucu birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki operasyonlarını durdurma kararı aldı.

ABD, deniz ticareti güvenliğini tehdit eden bu durum karşısında 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü kurdu. ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları başarıyla düşürdü.

Avrupa Birliği (AB) ise Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği sağlamak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. İtalya da 5 Mart'ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan bu stratejik rotadan geçiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *