"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2596 %-0.01
36,9694 %-0.1
2.276.810 %-1.185
3.029,48 0,05
Ara
İşçi Haber Dünya Yeni Zelanda'da sigara yasağı

Yeni Zelanda'da sigara yasağı

Yeni Zelanda, gençlerin sigara satın almalarını yasaklayacak.

Yeni Zelanda, sigarayı söndürmeye yönelik diğer çabaların çok uzun sürdüğünü iddia ederek, tütün endüstrisine yönelik dünyanın en sert baskılarından birini uygulayarak gençlerin yaşamları boyunca sigara satın almalarını yasaklamayı planlıyor.

Perşembe günü açıklanan tekliflerin bir parçası olarak, 2027'de 14 yaş ve altı kişilerin Pasifik ülkesinde sigara satın almasına asla izin verilmeyecek.

Hükümet insanları geride bırakmaya hazır değil

Yeni Zelanda Sağlık Bakan Yardımcısı Ayesha Verrall yaptığı açıklamada, "Gençlerin sigaraya asla başlamasına engel olmak istiyoruz, bu nedenle yeni gençlik gruplarına füme tütün ürünleri satmayı veya tedarik etmeyi suç haline getireceğiz." dedi.

"Hiçbir şey değişmezse, Maori'nin sigara içme oranlarının yüzde 5'in altına düşmesi on yıllar alacak ve bu hükümet insanları geride bırakmaya hazır değil."

Şu anda, hükümet rakamlarına göre, 15 yaşın üzerindeki tüm Yeni Zelandalıların %11,6'sı sigara içiyor ve bu oran, yerli Maori yetişkinleri arasında %29'a kadar artış gösteriyor.

Hükümet, yasayı 2022'nin sonuna kadar yasalaştırmak amacıyla önümüzdeki yıl Haziran ayında parlamentoya yasa getirmeden önce önümüzdeki aylarda Maori sağlık görev gücüyle istişare edecek.

Dumansız nesil

Kısıtlamalar daha sonra, yetkili satıcıların sayısında keskin bir düşüşle başlayarak, 2025'te nikotin gereksinimlerinin azaltılması ve 2027'den itibaren dumansız neslin yaratılmasıyla başlayarak, 2024'ten itibaren aşamalı olarak uygulamaya konulacak.

Önlem paketi, Yeni Zelanda'nın perakende tütün endüstrisini, sigara satışının tamamen yasaklandığı Bhutan'ın hemen arkasında, dünyanın en kısıtlı sektörlerinden biri haline getirecek. Yeni Zelanda'nın komşusu Avustralya, 2012 yılında dünyada sigaraların düz paketlenmesini zorunlu kılan ilk ülke oldu.

Yeni Zelanda hükümeti, düz paketleme ve satış vergileri gibi mevcut önlemlerin tütün tüketimini yavaşlattığını, ancak 2025 yılına kadar nüfusun %5'inden daha azının sigara içme hedefine ulaşmak için daha sert adımların gerekli olduğunu söyledi.

Hükümet, yeni kuralların yürürlüğe girdikten sonra 10 yıl gibi kısa bir süre içinde ülkedeki sigara içme oranlarını yarıya indireceğini söyledi.

Sigara içmek Yeni Zelanda'da yılda yaklaşık 5.000 kişiyi öldürerek, onu ülkenin en önemli önlenebilir ölüm nedenlerinden biri haline getiriyor. Ülke hükümeti, sigara içen beş kişiden dördünün 18 yaşından önce başladığını söyledi.

SUÇ DALGASI

Sağlık yetkilileri baskıyı memnuniyetle karşılarken, perakendeciler işleri üzerindeki etkiyle ilgili endişelerini dile getirdiler ve bir karaborsanın ortaya çıkması konusunda uyardılar.

Hükümet, yeni kuralların nasıl denetleneceği veya ülkeye gelen ziyaretçilere nasıl uygulanacağı veya uygulanıp uygulanmayacağı konusunda ayrıntı vermedi.

Yeni Zelanda Tabipler Birliği başkanı Alistair Humphrey yaptığı açıklamada, "Sigara içmek her gün 14 Yeni Zelandalıyı öldürüyor ve her üç sigara içicisinden ikisi sigara nedeniyle ölecek" dedi.

"Bu eylem planı, 2025 Smokefree Aotearoa hedefimizi gerçekleştirme ve tamariki'mizi (Maori çocukları) sigaradan uzak tutma konusunda biraz umut veriyor."

Ancak, Yeni Zelanda'da mandıralar olarak bilinen yerel marketler için bir lobi grubu olan Süt Ürünleri ve İşletme Sahipleri Grubu, dumansız bir ülkeyi desteklemekle birlikte, hükümetin planının birçok işletmeyi yok edeceğini söyledi.

Grubun başkanı Sunny Kaushal, Stuff.co.nz'e verdiği demeçte, "Bunların hepsi yüzde 100 teori ve yüzde sıfır maddedir" dedi. "Bir suç dalgası olacak. Çeteler ve suçlular, boşluğu teneke evlerin yanı sıra sigara evleriyle dolduracak."

Bu haber Reuters'tan Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayınız. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *