"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2571 %-0.01
37,0206 %0.04
2.297.256 %-0.891
3.027,65 -0,01
Ara
İşçi Haber Dünya Zelenski'den çarpıcı Beyaz Saray açıklaması: İkircikli tavrı...

Zelenski'den çarpıcı Beyaz Saray açıklaması: İkircikli tavrı...

Kiev'de The Guardian'a röportaj veren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, burada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray hakkındaki açıklamasında Zelenski, 'Beyaz Saray'ın ikircikli tavrı hayatlara mâl oluyor' ifadesine yer verdi.

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson aracılığıyla Ukrayna'ya yardımı engelleyen Cumhuriyetçilere ulaştığını aktaran Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski,  ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'daki hedeflere karşı Batı silahlarının kullanılmasını onaylamakta gecikmesinin Kremlin güçlerinin Ukrayna'ya "gülmesine" ve halkını "avlamasına" yol açtığını belirtti. 

Röportaj veren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Başkanı'na Moskova ile olası bir nükleer "tırmanma" konusundaki endişelerini aşma çağrısında bulundu. 

"BİZE İNANIN"

Beyaz Saray'ın kaldırmayı reddettiği bir kırmızı çizgi olan Rusya topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurabilecek "güçlü" uzun menzilli silahları kullanabilmesi gerektiğini açıkça belirten Zelenski, ABD'nin "Ukrayna'ya daha fazla inanması" gerektiğinin altını çizdi. Zelenski devamında ise şu ifadelere yer verdi:

"Bize inanın, karşılık vermek zorundayız. Onlar güçten başka bir şeyden anlamıyorlar. Biz ne ilk ne de son hedefiz.

Bence bazen bu duruma sadece gülüyorlar. Bu onlar için ava çıkmak gibi bir şey. İnsan avlamak gibi. Onları görebildiğimizi ama onlara ulaşamadığımızı anlıyorlar."

FARKLI ÖNCELİKLER

Başkanlık karargâhında verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulunan Zelenski, İngiliz yapımı Storm Shadow füzeleri gibi uzun menzilli silahları kullanmak istediğini açıkça belirterek aksi yöndeki haberlere rağmen Britanya'nın buna "yüzde 100 izin vermediğini" aktardı. Zelenski, Downing Street'in ABD'yi beklediğini savunarak, "Bu konuyu iki kez gündeme getirdik. Kendisinden [Dışişleri Bakanı David Cameron] teyit alamadık" ifadesinde bulundu.

Öte yandan Zelenski, barış halindeki Batılı ülkelerin "farklı öncelikleri" olduğunu ve anlaşılır bir şekilde Ukrayna'nın varoluşsal aciliyet duygusunu paylaşmadıklarını aktararak şu açıklamalarda bulundu:

"Bizim için zaman hayatımızdır. Bir dakika içinde [sığınağa] gitmezseniz ölebilirsiniz. Dolayısıyla zamana karşı tutumumuz tamamen farklı."

'O HER ZAMAN BURADA'

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson hakkında konuşan Zelenski, "Ukrayna'ya gerçekten yardım eden iyi bir dost" ifadesinde bulundu. Ayrıca eski başbakanı özleyip özlemediği sorusunu yanıtlayan Zelenski, "Bana onu özleme fırsatı vermiyor. O her zaman burada" açıklamasında bulunarak şaka yaptı. 

Britanya hakkında da açıklamalarda bulunan Zelenski, şu ifadelere yer verdi:

"Bana öyle geliyor ki Büyük Britanya'nın Ukrayna ile ilgili politikası hiç değişmedi. Ve bu bana çok önemli geliyor, çünkü farklı ülkelerde liderler değişebilir, ama en önemlisi değerleri asla değiştirmemektir ... Britanya halkının seçimiyle, Britanya halkı tarafından seçilecek başbakanla çalışacağız." 

Ayrıca Zelenski, Rusya ile barış görüşmelerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Zelenski, savaşın sona ermesi söz konusu değilken Rusya ile müzakerelerin gerçekçi olmadığını belirterek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in herhangi bir anlaşmayı ihlal edeceği ve "inanılamayacağı" için bir barış anlaşmasının "tuzak" olacağını vurguladı.

Zelenski röportajında Putin'i Adolf Hitler'e benzeterek, "Putin deli değil. O tehlikeli, ki bu çok daha korkutucu" ifadesine yer verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *