Millî Eğitim Bakanlığı'nın 2023 yılı Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'ni yayınlamaması tepkilere yol açarken ortaya atılan iddialar tepkilere yol açtı. Alan değişikliği başvurusu yapacak öğretmenler uzun süredir bekleme sürecindeyken 2023-2024 eğitim öğretim yılı bu hafta başladı.
Alan değişikliği başvurusunda bulunmak isteyen öğretmenler Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'ni yayınlamasını beklerken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği hakkındaki fikirlerinin olumsuz yönde olduğu iddia edildi.
MEB'in Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği hakkındaki duyurularında " iptal edilmeyecektir" ibaresi olması ancak her sene bir değişiklik yapılması alan değişikliği yapmak isteyen öğretmenleri endişelendirdi. Uzun süredir bekletilen öğretmenler daha fazla mağdur edilmek istemiyor.
Alan değişikliği yaparak kariyerlerine yön vermek isteyen öğretmenler Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'nin yayınlanmamasıyla çalışma hayatlarına farklı bir alanda devam etmek istiyor.
Yeni eğitim-öğretim yılı başlamasına rağmen, alanlarında değişiklik yapmayı bekleyen öğretmenlere, takvimin ne zaman duyurulacağı konusunda net bir açıklama yapılmadı. Uzun süren bu bekleyiş alan değişikliği yapmak isteyen öğretmenlerin çalışma hayatlarını zorlaştırırken de manevi olarak zor günler yaşamalarına neden oluyor.
2023 alan değişikliği yapılacak mı?
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 60. maddesinde şu hükümler bulunmaktadır:
"Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler
MADDE 60 - (1) Bakanlıkça uygun görülmesi halinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.
(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır."
Bu hükümlere göre Bakanlıkça uygun görülmesi halinde;
1-Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler,
2-Öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler,
3-Başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler,
adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebileceklerdir.
Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen alan değişikliğinde, MEB alan değişikliği işlemleri için 30 Aralık 2021 tarihinde 2022 Öğretmenlerin alan değişikliği takvimi yayımlamış, ardından 7-11 Şubat 2022'de başvuruların sistem üzerinden alınması ve onay süreci gerçekleştirilmiş, 21-25 Şubat'ta tercih başvurularının alınması ve eğitim kurumu müdürlüklerince onaylanması yapılmış, atamalar 1 Mart'ta, görevden ayrılma ve yeni görev yerine başlama işlemleri ise 17 Haziran itibarıyla gerçekleştirilmişti.
Ancak 2023 yılının sonuna gelmiş olmamıza rağmen alan değişikliği yapmak isteyen öğretmenlerin merakla beklediği Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi hâlen yayınlanmış değil.
Neredeyse iki yıldır alan değişikliği takvimin yayınlanmasını bekleyen öğretmenlerin tepkileri günden güne büyüyor. Seçimin ardından Milli Eğitim Bakanı olan Yusuf Tekin'in alan değişikliği hakkındaki görüşleri de öğretmenlerin büyük tepkisini çekti.
Bakan Yusuf Tekin temmuz ayında katılmış olduğu ‘’Van Öğretmenler Odası Toplantısı’nda’’ alan değişikliği ile ilgili soruya sıcak bakmadığını belirtmişti. Aradan aylar geçmesine rağmen konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmaması alan değişikliği yapmak için bekleyen öğretmenlerin tepkisini çekti.
Alan değişikliğinin KPSS puanı ile yapılacağı tartışılırken hiç yapılmayacağı iddiası da uzun süredir Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'ni yayınlamasını bekleyen öğretmenlerin tepkisini çekti. Yeni eğitim öğretim döneminin ortasına gelinmişken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in alan değişikliği konusunda net bir açıklama yapmaması öğretmenleri endişelendiriyor.
X (Twitter) başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenen öğretmenler MEB'den Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği hakkında detaylı bir açıklama yapılmasını talep ediyor.
Eğitim-Bir-Sen'den alan değişikliği açıklaması!
Eğitim Bir Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, alan değişikliği konusunda bazı açıklamalarda bulundu. Öğretmenler Odası Buluşmalarının önemine dikkat çeken Sayın Uca, Bakanımızın alan değişikliği konusundaki talepleri dikkate alacağını beklediğini ifade etti.
EBS Van Şube Başkanı Mehmet Uca alan değişikliği konusunda şunları söyledi:
''Eğitimde alan değişikliği de çok gündemde olan bir konu. Geçen yıl biliyorsunuz alan değişikliği ilk defa uzun zaman sonra yapılmadı. Her yıl alan değişikliğinin yapılması noktasında ciddi bir beklenti vardı ama geçen yıl yapılmadı. Sayın Mahmut Özer bu konuda özellikle önemli bir direnç gösterdi.
''Sayın Yusuf Tekin'e karşı ciddi anlamda sempatiler var''
Ancak bu sene bakanımızın değişmesinden sonra Sayın Yusuf Tekin'e karşı ciddi anlamda sempatiler var. Öğretmenler Odası Buluşmaları bu anlamda gerçekten Milli Eğitim Bakanımızın öğretmenlere ne kadar değer verdiğini göstermektedir. Çünkü sorunların büyük çoğunluğu öğretmen odalarında konuşuluyor ve tartışılıyor. Dolayısıyla bu özverisinden dolayı Sayın Bakanımızı tebrik ediyorum. Bunu her ay farklı bir ilde gerçekleştirmesi de ayrı bir önem taşıyor. Öğretmen arkadaşlarımızın öğretmenlerle alakalı sorunları burada canı gönülden çok sıkılmadan dile getirmesi de önemli. Sayın Bakanımız buna fırsat veriyor.
''Takvim bekliyoruz''
Öğretmen Odalarında konuşulan önemli konulardan biri de alan değişikliği. Bu konuyla ilgili Sayın Bakanımızın tam net olmamakla birlikte bir açıklaması da oldu. Biz öğretmen norm güncellemelerinin şu sıralarda yapıldığı bir durumda norm çalışmaları bittikten sonra alan değişikliğiyle alakalı bir takvimin yayınlanacağını bekliyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımızın da zaten direnç gösterdiği bir durum yok. Kendisi de çok istekli. Dolayısıyla bizler alan değişikliğinin bir an önce yapılıp bekleyen öğretmen arkadaşlarımızın da bir an önce rahatlamasını istiyoruz.
''Kendilerini rahat hissettikleri bir alanda daha çok verimli olacaklardır''
Çünkü bir çok öğretmen arkadaşımız kendi alanlarında, kendilerini rahat hissettikleri bir alanda daha çok verimli olabilecekleri bir alanda hizmet etmek istiyorlar. Bu sayı da öyle az bir sayı değil. 5 binleri bulan belki 5-10 bin arasında olan bir kitle var. Kpss puanıyla da yapılacak olması muhtemelen bazı öğretmen arkadaşlarımız için çok kabul edilebilir olmasa da adaletin sağlanması açısından bir kriterin olması gerekiyordu. Bakanımız da bundan sonra yapılacak alan değişikliğinin Kpss puanına göre yapılacağını söylemesi de kendi takdirleridir.
''Eğitim Bir Sen'in arzusu tüm taleplerin karşılanması''
Bize sorarsanız nasıl olmalı diye, benim bildiğim kadarıyla alan değişikliğiyle alakalı kapalı norm bulunmamakta. Alan değişikliğini bekleyen bütün öğretmen arkadaşlarımızın bu taleplerinin karşılanması daha yerinde olacaktır. Bu anlamda kapalı norm yok. Başka geçmek istedikleri branşlarla ilgili kapalı norm olmadığını biliyorum. Dolayısıyla hiç kimse hiç kimsenin önüne geçmeyecek şekilde haksızlık yapmayacak şekilde hizmet puanı ya da farklı kriterler mi olur bu anlamda bu arkadaşlarımızın önünü açmakta fayda var. Herkesin talebi yerine gelsin. Zaten sonuçta yıllardır öğretmenlik yapan arkadaşlarımız tecrübeleriyle yeni gittikleri branşlarda faydalı olacaklardır. Ben Sayın Bakanımızdan bu anlamda da bir an önce takvimin yayınlanması için gerekli girişimlerin başlatılması gerektiğini düşünüyorum.''