2025 öğretmen atamaları ile ilgili merak edilen sorulara Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den açıklamalar geldi. Bakan Tekin, öğretmen adaylarını ilgilendiren büyük değişikliğin detaylarını paylaştı. Peki, 2025'te öğretmen ataması olacak mı ve AGS nasıl işleyecek? İşte merak edilenler…
2025 yılı için öğretmen atamaları hakkında yapılan açıklamada, KPSS'nin yerini alacak yeni bir sınav sistemine geçileceği duyuruldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "2025'te öğretmen adayları için KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) uygulanacak." ifadelerini kullandı. Öğretmen adaylarının bu sınavı geçtikten sonra Millî Eğitim Akademisi'ne kabul edilerek, burada aldıkları eğitimle öğretmenlik mesleğine adım atacakları belirtildi.
AGS Nedir ve Nasıl İşleyecek?
AGS (Akademi Giriş Sınavı), 2025'te öğretmenlik mesleğine adım atacak adayların başvuracağı yeni sınav sistemidir. 13 Temmuz 2025 tarihinde ÖSYM tarafından yapılacak olan bu sınav, 2 ana oturumdan oluşacak: MEB-AGS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT). Bu sınavla öğretmen adayları, alan bilgisi ve pedagojik yeterliliklerini test eden bir sürece tabi tutulacak.
AGS, toplamda 80 sorudan oluşacak. Adaylar, sözel ve sayısal yetenek, tarih ve coğrafya bilgisi, Türk milli eğitim sistemi ve ilgili mevzuat gibi konularda sorularla karşılaşacak. Ayrıca, ÖABT oturumunda ise öğretmenlik alanlarına yönelik 50 soruluk bir sınav yapılacak. Adayların, bu iki sınavın puanlarının birleşmesiyle öğretmenlik mesleğine kabul edilme şansı doğacak.
Yabancı dil öğretmenliği adayları için farklı bir puanlama sistemi uygulanacak. Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve diğer yabancı dil branşlarında öğretmenlik yapmak isteyen adayların AGS puanının %50'si ve YDS ya da e-YDS puanının %50’si baz alınarak değerlendirme yapılacak. Bu da, yabancı dildeki yeterlilik seviyesini gözler önüne seriyor.
2025’te Öğretmen Atamaları Yapılacak Mı?
2025 öğretmen atamaları için sabırsızlıkla bekleyen adaylar için müjdeli haber de geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 KPSS'ye giren öğretmen adayları için kadro dağılımlarının tamamlanacağı ve atama sürecinin başlatılacağı bilgisini verdi. Ayrıca, Öğretmen Akademisi devreye girmediği için, atamalar mevcut yöntemle yapılacak.
Akademi Giriş Sınavı ile öğretmen adayları daha sistematik bir eğitim sürecinden geçerek, öğretmenlik mesleğine uygun bir eğitim alacaklar. Akademi’ye kabul edilen öğretmen adayları, eğitimlerini tamamladıktan sonra sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayacaklar. Bu değişiklik, öğretmenlik mesleğine dair daha nitelikli bir eğitim süreci yaratmayı hedefliyor.
2025 yılı, öğretmenlik mesleğine başlamak isteyen adaylar için önemli bir dönüm noktası olacak. Yeni sınav sistemi olan AGS, öğretmen adaylarının sadece akademik bilgi değil, pedagojik yeterlilik açısından da değerlendirilmesini sağlayacak. AGS’nin başarıyla tamamlanmasının ardından öğretmen adayları, Millî Eğitim Akademisi'nde eğitimlerini tamamlayarak, sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayacaklar.