Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Öğretmenlik Mesleği Kanunu çerçevesinde yapılan yeni düzenlemeyle, 2025 yılının ilk uygulamasında 300 binden fazla öğretmenin sınav gerekliliği olmadan uzman ya da başöğretmen unvanı alabilmesini sağladı.
Anayasa Mahkemesi, 2022'de yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki bazı hükümleri iptal ettikten sonra, MEB yeni düzenlemeyi 18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlamıştı. Bu düzenlemeyle birlikte, Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği de bugün yayımlandı ve kariyer basamakları sürecinin kesintiye uğraması engellendi.
Yeni düzenlemeye göre, 20 yıl görev yapan ve uzman öğretmen unvanı almış öğretmenler, başöğretmen unvanını almak için 10 yıl daha beklemek zorunda kalmayacak. Böylece, toplamda 20 yıl hizmeti bulunan öğretmenler, doğrudan başöğretmenlik için başvuru yapabilecek.
Ayrıca, en az 10 yıl öğretmenlik yapmış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış öğretmenler, uzman öğretmen unvanı almak için gerekli eğitim programını tamamladıklarında uzman öğretmen olacaklar. Uzman öğretmen olarak görev yapan ve yine en az 10 yıl hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler ise başöğretmen unvanı için eğitim programını tamamlayarak başöğretmen unvanı alabilecekler.
Sınav ve mesleki çalışma yapma şartları kaldırıldı
Yeni düzenleme ile, kariyer basamakları sürecinde sınav ve mesleki çalışma zorunluluğu kaldırıldı. Bu değişiklik, 2025 yılından itibaren 300 binden fazla öğretmenin uzman öğretmenlik ya da başöğretmenlik unvanına kavuşmasına olanak tanıyacak.
2022 yılında 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen ise başöğretmen unvanı almıştı. 2023 yılında ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen başöğretmen unvanına sahip olmuştu.