Yaklaşık 90 milyon öğretmen adayı atanamadıkları için ücretli öğretmenlik adı altında devlet okullarında çalışıyor. Ancak çalışma şartlatı atanan öğretmen gibi değil. Asgari ücretin altında maaş alan, sigortası çalıştığı gün kadar yatan ve sosyal haklardan mahrum olan ücretli öğretmen, çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ediyor.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYOR
İktidardan destek bekleyen ücretli öğretmenler şu çözüm önerilerini sıralıyor:
-Ücretli öğretmenlerin aldıkları ücretin haftalık 20 ders saati karşılığı olarak asgari ücretin belirlenmesi. 20 saatin dışında girilen derslerin de ek ders hesabıyla asgari ücret üzerine eklenmesi.
Ücretli Öğretmenlerin aylık sigortalarının en fazla 16 gün üzerinden değişken olarak değil aylık 30 gün üzerinden sabit bir şekilde hesaplanması.
-Ücretli Öğretmen ihtiyacı bulunan yerlerde yapılacak olan görevlendirmelerde ihtiyaç olunan alana başvuru alınıp çalışma süreleri göz önünde bulundurularak bir sıralama yapılması.
-Ücretli Öğretmen ihtiyacı bulunan yerlerde yapılacak olan görevlendirmelerde ihtiyaç olunan alana başvuru alınıp çalışma süreleri göz önünde bulundurularak bir sıralama yapılmasına ek olarak çalışılan günlerin eşit olması halinde KPSS puan üstünlüğüne bakılması.
-İlk etapta 2022 yılı için en az 540 iş günü çalışmış olup 50 KPSS taban puanına sahip belli bir oranda Ücretli Öğretmen atamasının SGK prim üstünlüğüne göre yapılması.
-2023 yılı itibariyle en az 540 iş günü şartını taşıyan Ücretli Öğretmenlerin sayısına göre belli bir oranda bu atamaların her yıl sabit bir şekilde gerçekleştirilmesi.