"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4983 %0.1
36,4072 %0.13
3.381.636 %4.882
2.962,30 0,92
Ara
İşçi Haber Eğitim Açık öğretimde yeni dönem: Not sistemi değişti

Açık öğretimde yeni dönem: Not sistemi değişti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık öğretim okullarındaki ders geçme notunu örgün eğitimle uyumlu hale getirdi. Yeni düzenleme ile açık öğretim okullarına ait yönetmelikler güncellenip birleştirildi ve açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liselerini kapsayacak şekilde bir yönetmelik hazırlandı.

Açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları kapsayan Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bu düzenleme, açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi gibi tüm açık öğretim okullarını kapsayan bir çatı yönetmelik niteliği taşıyor.

 

 

GEÇME NOTU 50’YE YÜKSELTİLDİ

Buna göre, örgün eğitimle uyumlu olacak şekilde açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde tüm derslerden geçme notu 45'ten 50'ye yükseltilirken, ortaokullarda Türkçe dersinden ise 70 alma zorunluluğu getirildi.

Buna göre, açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde tüm derslerde 45 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılırken, yeni düzenleme ile örgün eğitimle uyumlu olması için açık öğretim ortaokulunda, Türkçe dersinden 70, diğer derslerden 50, açık öğretim liselerinde ise tüm derslerden 50 ve üzeri puan alanlar o dersten başarılı sayılacak.

 

 

E-DEVLET VE DİJİTAL DÜZENLEMELER

Açık öğretim liselerinde e-Devlet üzerinden yeni kayıt işlemleri yapılmasına imkan tanındı. Ayrıca, açık öğretim kurumlarının sınavları, e-Sınav, basılı evrak ya da diğer sınav yöntemleriyle gerçekleştirilebilecek. Bu sayede evrakta sahteciliğin önlenmesİ, kırtasiyeciliğin azaltılması, hizmetlerin etkin, verimli, hızlı ve daha nitelikli bir şekilde sunulması hedefleniyor.

 

NAKİL VE GEÇİŞ İMKANLARI

Yönetmelikte, özellikle mesleki açık öğretim lisesi ve imam hatip liseleri öğrencilerinin salgın hastalık ve doğal afet gibi durumlarda kontenjan sınırlaması olmaksızın nakil ve geçiş yapabilmelerine olanak sağlayan hükümler eklendi. Nakil işlemleri, açık öğretim okulları ile örgün eğitim arasında da geçerli olacak.

Açık öğretim ortaokulunda kayıtlı, mecburi ilköğretim çağı içinde olan öğrencilerin örgün temel eğitim kurumlarına geçişlerine imkan tanınan yönetmeliğe, yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinde "Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz" hükmü eklendi.

Bu arada, yeni kayıt olan öğrencilerden mezuniyet şartlarını taşımakta olanlara, sınavlara girmeden kayıt oldukları dönem sonunda mezun olabilme imkanı sağlandı.

 

 

YENİ MEVZUAT VE TEKNİSYENLİK ÜNVANI

Ayrıca, mesleki ve açık öğretim lisesi mezunlarının teknisyenlik ünvanı alma hakkı, yeni yönetmelikte yerini buldu. Öğrencilik durumları ise "donuk" ve "silik" yerine, "kayıt yenilemeyen" ve "beklemeli öğrenci" olarak ifade edilecek.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM VE DİSİPLİN HÜKÜMLERİ

Ayrıca, açık öğretim kurumlarının iş ve işlemlerini yürüten açık öğretim bürolarının adı açık öğretim birimleri olarak değiştirildi. Bu okullarda yüz yüze eğitim alan 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri getirildi. 18 yaş altındaki öğrencilerin disiplin ile ilgili iş ve işlemlerinde ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacak.

 

YURT DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Bir yıldan fazla süreli kamu göreviyle yurt dışında görevlendirilen kişiler çocuklarını açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırabilmekteyken, velisi ile yurt dışında ikamet ettiğini veya velisinin yurt dışında görevlendirildiğini belgelendirenlere de kayıt hakkı tanındı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *