Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri, TBMM'de görüşülen teklifi protesto için Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanıp, "TBMM'ye Çağrımızdır: Haklarımızı ve Taleplerimizi İçermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu Reddet" yazılı pankart açtı.
Basın açıklaması yapmak üzere Meclis'e yürümek isteyen gruba, polis izin vermedi. Güvenlik güçleri, açıklamanın Bakanlık önünde kendilerine ayrılan bölümde yapılmasını istedi.
Gösteri yürüyüşünün anayasal hak olduğunu dile getiren protestocular, yürüyüşte ısrar edip polis barikatlarını zorladı.
Polisin dağılmaları yönünde uyardığı Eğitim Sen üyeleri, barikat kaldırılana kadar Milli Eğitim Bakanlığı önünden ayrılmayacaklarını ifade etti.
ÜÇ SENDİKALI GÖZALTINA ALINDI: MEB ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLADI
Öğretmenler, Kanun Teklifi’ne tepki göstermek için Milli Eğitim Bakanlığı önünden Meclis’e yürümek istedi. Yürüyüşleri polislerce engellenen öğretmenler, MEB önünde oturma eylemine başladı.
MEB önünde açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Eğitim-Sen'in üç üyesinin gözaltında olduğunu açıkladı. Irmak, "Buradayız, ayrılmıyoruz" dedi.
Polis barikatlarını yıkan öğretmenlere ekipler müdahale etti. Bazı öğretmenler baygınlık geçirdi. Öğretmenler daha sonra oturma eylemi başlattı.
CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Veli Ağbaba, Ahmet Akın, Mahmut Tanal ve Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt alana gelerek öğretmenlere destek verdi. Daha sonra polis ekipleri önlem alarak öğretmenlerin yürümesine izin verdi. Öğretmenler Meclis Parkı'ndan 1'inci Meclis'e kadar sloganlar atarak yürüyüş düzenledi.
“ÖNÜMÜZDE ANTİDEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE BİZE UYGULANAN BİR BARİKAT VAR”
Burada açıklama yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, şunları söyledi:
"Gözaltında arkadaşlarımız var' dedik. 'Yok' dediler. Bize 'şu kapı olmaz, bu kapı olur' dediler 'tamam' dedik. Sonra yine başka bir şey dediler. Arkadaşlarımızın gözaltında olduğunu burada bizden gizlediler, sonra genel merkezi arayarak 'arkadaşlarınız gözaltında' diyorlar. Son derece samimiyetsiz bir durum. Buradayız, ayrılmıyoruz.
Antidemokratik bir kanun. O yüzden itiraz ediyoruz. Önümüzde de antidemokratik bir şekilde bize uygulanan bir barikat var. Bu barikat bize değil, aslında bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine, eğitim emekçilerine ve çocuklarına kurulmuş bir barikat. Bunun farkında değiller.'