Türkiye'de üniversite eğitiminde kalitenin düştüğüne dair iddialar, hukuk fakültesi mezunlarının katıldığı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) sonuçlarıyla bir kez daha gündeme geldi. Bu durum, "atanamayan öğretmenler" teriminin ardından "atanamayan hukukçular" kavramının da ortaya çıkmasına yol açtı.
Yeni Yönetmelik ve Sınav Süreci
Mayıs ayında çıkarılan yeni bir yönetmelikle, adli ve idari yargıda hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarılı olma şartı getirildi. Bu sistemin amacı, hukuk alanında gerçek anlamda bir performans ölçümünün yapılmasıydı.
Sınav Sonuçları Korkutucu
ÖSYM tarafından eylül ayında yapılan yeni sistemin ilk uygulaması, ezbere dayalı olmayan ve daha çok muhakeme yeteneklerinin ölçüldüğü bir sınav olarak tasarlandı. Ancak, sınav sonuçları hukuk fakültelerinde verilen eğitimin yetersizliğini gözler önüne serdi.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'na katılan 9.142 adaydan sadece %42,67'si 70 puan barajını geçebildi. İdari Yargı Ön Sınavı'na katılan 1.228 adaydan ise yalnızca %1,2'si başarı sağladı. Türkiye'de, devlet, özel ve vakıf üniversiteleri dahil olmak üzere yaklaşık 90 hukuk fakültesi ve 180 iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunuyor. İdari yargı ön sınavı, siyasal ve iktisadi idari bilimler fakülteleri mezunları için uygulanıyor.
Yeni sistemle ilgili yapılan değerlendirmelerde, adayların en fazla %20'sinin elenmesi bekleniyordu. Ancak, adli yargı alanında elenenlerin oranı %57, idari yargıda ise %98 olarak belirlendi.