Küreselleşen dünyada, en çok değişime uğrayan şey eğitim diyebiliriz. Pek çok ülke onlarca model denemesine karşın hala mutlak eğitime ulaşabilmiş değil. Bu konuda en iyisi ise şüphesiz İskandinav ülkeleri olduğu biliniyor. Bugün; Danimarka, Finlandiya, Norveç gibi ülkeler, eğitim tarafında Avrupa’yı bile geride bırakmış durumdalar. Bu sebepten dolayı pek çok Avrupa ülkesi de eğitim modellerini tasarlarken Finlandiya ve Norveç gibi ülkeleri taklit etmeye devam ediyor.
Bilindiği üzere Finlandiya eğitimde başarılı olmasına karşın, en az eğitim saatine sahip ülkelerden biri. Öğrenciler günde yalnızca 4 saat eğitim görüyorlar. Geri kalan kısım ise sosyal aktivitelere ayrılmış durumda.
Peki, yeni bir gelişme var mı?
Önümüzdeki eğitim döneminde de öğrencilerin okula 1 ay gecikmeli başlamaları ve ilk 1 aylık sürecin uzaktan eğitim şeklinde oryantasyona ayrılması planlanıyor. Böylece öğrenciler okula hazır bir şekilde başlamış olacaklar.
Bu plan Avrupa’daki bazı ülkelere mantıklı gelmiş olacak ki onlar da aynı sistemi uygulama kararı aldılar. Yani okullar Eylül yerine Ekim’de açılacak. Normal süreçteki 1 ay ise uzaktan eğitim şeklinde oryantasyon sürecine ayrılacak.
Peki, sizler bu sistemin Türkiye’de de uygulanmasını ister misiniz? Genel olarak Türkiye eğitimde batıyı baz aldığı için uygulanması olası görünüyor. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde MEB tarafından böyle sürpriz bir karar çıkması bizleri şaşırtmayacaktır.