"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Eğitim Mahkemeden flaş LGS kararı: Bir soru iptal edildi

Mahkemeden flaş LGS kararı: Bir soru iptal edildi

Ankara 3. İdare Mahkemesi, 2024 yılı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında fen bilimleri alanında yer alan bir soruyu iptal etti.

Mahkeme, "okuyan her öğrencinin aynı anlamı çıkarabileceği kadar açık ve net olmadığı" gerekçesiyle söz konusu sorunun geçersiz sayılmasına hükmetti.

Sınavda bu soruyla ilgili itiraz, Emre Bayar tarafından yapıldı. Bayar, 2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen sınavın fen bilimleri bölümünde yer alan bir sorunun doğru yanıtının yanlış belirlendiğini savunarak, Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bayar, dilekçesinde, cevap anahtarının düzeltilmesini ve sorunun iptal edilmesini talep etti.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporu, sorunun öğrencileri farklı şıklara yönlendirebileceğini ifade etti. Raporda, soru metninin net olmaması nedeniyle öğrencilerin farklı sonuçlar çıkarabileceği belirtilerek, iptalin gerekliliği vurgulandı.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporunu dikkate alarak, sorunun iptal edilmesi yönünde karar verdi. Mahkeme kararında şu değerlendirmelere yer verildi:

"Sorunun doğru cevabının bulunabilmesi için adayların üst seviye bazı kazanımlara sahip olmaları gerektiği, farklı değerlendirme yapılma ihtimali nedeniyle 8. sınıf seviyesine uygun olmadığı, ayrıca ip ve makaraların ağırlıklarının ve ipin kütlesinin önemsenmesine yönelik ifadelere 8. sınıf seviyesi öğrencilerin yorum yapmasının beklenemeyeceği, bu tip ifadelerin sorunun doğru cevabını etkileyecek ifadeler olduğu anlaşılmaktadır."

Kararda, sorunun açık ve doğru bir şekilde anlaşılmasının mümkün olmadığı, yanlış anlamaya mahal vermeyecek kadar iyi hazırlanmadığı, okuyan her öğrencinin aynı anlamları çıkarabileceği kadar net olmadığı ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *