Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili, MYK Üyesi ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Dr. Levent Uysal, geçtiğimiz dönemde, yükseköğretimden çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen öğrenciler için önemli bir adım attı. Uysal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na "Öğrenci Affı Kanun Teklifi"ni sundu. Teklif, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına hazırlandı ve TBMM Başkanlığı tarafından Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na iletildi.
MHP'li Levent Uysal'dan Öğrenci Affı İçin Kanun Teklifi
Milletvekili Uysal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Üniversite öğrenimine devam etmek isteyen gençlerimiz için Milliyetçi Hareket Partisi adına sunduğumuz Öğrenci Affı kanun teklifimiz; TBMM Başkanlığınca Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na iletildi. Gençlerimiz, geleceğimiz ve biz onların her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.
Kanun teklifinin gerekçesinde, özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen binlerce öğrencinin eğitimine devam edemediği vurgulandı. Uysal, bu olağanüstü durumların gençlerin yükseköğretim hayatlarında derin etkiler yarattığını belirtti.
Uysal, “Üniversiteler; araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sürdürüldüğü, ülkelerin kalkınmasında kritik rol oynayan akademik yapılardır. Bu kurumların sürdürülebilirliği ise öğrenci varlığıyla mümkündür. Ancak deprem gibi felaketler nedeniyle pek çok gencimiz eğitimini yarıda bırakmak ya da başlayamamak zorunda kaldı” dedi.
öğrenci affı kapsamı
Uysal’ın sunduğu Öğrenci Affı Kanun Teklifi, devamsızlık, kayıt yaptıramama, maddi imkansızlık, disiplin cezası gibi nedenlerle eğitimine ara veren tüm öğrencilere yeniden üniversiteye dönüş kapısını aralıyor. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler bu aftan faydalanabilecek.
Kanun teklifine göre, herhangi bir nedenle üniversitelerle ilişiği kesilen öğrenciler ile kayıt hakkı elde ettiği halde kayıt yaptıramayanlar, bu düzenleme yürürlüğe girdiği takdirde 30 Ekim 2025 tarihine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvurarak 2025-2026 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine devam edebilecek.
Önerilen düzenlemede önemli bir sınır da çizildi. Terör suçları, adam öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocuk istismarı, uyuşturucu imalatı ve ticareti gibi ağır suçlardan hüküm giymiş ya da bu suçlar nedeniyle üniversite ile ilişiği kesilmiş olan kişiler, aftan yararlanamayacak.
öğrenci affı bekleyenlerin gözü meclis'te
Teklifin TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda değerlendirilmesi bekleniyor. Henüz komisyonda ya da Genel Kurul aşamasında bir oylama gerçekleşmedi. Öğrenci affı beklentisi taşıyan milyonlarca kişi ise gözünü Meclis’ten çıkacak karara çevirmiş durumda.
Henüz yasalaşmamış olan teklifin ne zaman gündeme alınacağı ve kabul edilip edilmeyeceği belirsizliğini korurken, yükseköğretimden uzak kalan gençler bu affın bir an önce yasalaşmasını umutla bekliyor.
Kaynak: Mersin Gazetesi