Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde 35 bini aşkın can kaybına neden olan depremin yaraları sarılmaya çalşılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. Türkiye genelindeki tüm KYK yurtları yaz sonuna kadar depremzedelere tahsis edilecek. Üniversitelerimizi yaz aylarına kadar tatil ediyoruz, uzaktan eğitime geçiyoruz.'' açıklamasında bulundu.
KYK yurtlarında kalan öğrenciler apar topar eşyalarını toplamaya başlarken alınan bu karara birçok öğrenciden tepki geldi. Eğitimlerine uzaktan devam etmek istemeyen ve bu kararın ardından meydana gelebilecek olumsuzlukları sıralayan öğrenciler ve eğitimciler uzaktan eğitim kararına tepki göstermeye devam ediyor.
''EĞİTİM HAKKI ÇÖP TORBASINA KONULDU''
İzmir’deki üniversite öğrencileri, Ege Üniversitesi önünde basın açıklamasında bulundu. Uzaktan eğitimi kabul etmediklerini ifade eden öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, “Geldiğimiz noktada bir anda yurtlarımızdan apar topar eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak adeta kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan bizlerin eğitim hakkı oldu. Üniversitelerin kapalı olması travma süreçlerimizi olumlu etkilemeyecek bir karardır. Depremzede arkadaşlarımızın bir süre internet erişimine, teknolojik aletlere ulaşamayacağı aşikâr. Bir an önce arkadaşlarımızın barınma gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılanmalı ve üniversite eğitimi sürecinde kolaylıklar sağlanmalıdır. Yurtlar depremzedelere açılmak yerine depremzedelere yetkililer tarafından gerekli konaklama alanları sağlanmalıdır. Bizler üniversiteliler olarak alınan bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmesini istiyoruz” denildi.
“Geleceği yok ettik”
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Tarık İşmen, uzaktan eğitimin diş hekimliğinde kabul edilebilecek bir durum olmadığını söyledi. İşmen,”Diş hekimliği bölümünde üçüncü sınıftan itibaren hastalarla temas başlar. Dördüncü sınıfta tamamen hasta alınır, beşinci sınıfta da öğrenciler kliniğe gider. Öğrencilerin ve akademisyenlerin tüm çabalarına rağmen ne yazık ki böyle bir karar alındı ve öğrenciler hasta göremeden, eksik bilgiyle diş hekimliğinden mezun olacaklar. Biz çocukların eğitim hayatını bitirdik ve geleceği yok ettik” dedi.
Diş hekimliğinde hastaların tedavi edilirken tüm duyuların kullanıldığı bir alan olduğunu vurgulayan İşmen, “2019 yılında üniversiteye girenler ilk iki yıldaki teorik eğitimi eksik aldılar. Şimdi hasta tedavileri yaptıkları dönemde de bundan uzak kalacaklar. Öğrencilerin tedavilerine başladığı hastalar var. Bu hastalarda sağlık hizmetine ulaşamayacak çünkü üniversitede bunu üstlenecek akademik kadro yok. Öğrencilerin mağduriyetiyle beraber hastalarda da bir mağduriyet ortaya çıkacak. Deprem bölgesindeki öğrenci arkadaşlarımız başka kentlerdeki üniversitelere gönderilebilir ve eğitimin aksamaması sağlanabilirdi. Ne yazık ki yine en kolayı seçildi ve üniversiteler kapatıldı” ifadelerini kullandı.
Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten uzaktan eğitim kararına tepki
Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, deprem nedeniyle üniversitelerde uzaktan eğitim kararını eleştirerek sosyal medya hesabında şu açıklamayı yaptı:
“Üniversitelerimizin deprem dolayısıyla uzaktan eğitime geçmelerini doğru bulmuyorum. Zaten pandemi sürecinde birçok üniversite öğrencisi neredeyse üniversite yüzü görmedi. Günün sonunda diploma alacaklar ama yetersiz mezunlar olarak karşımıza çıkacaklar.
KYK yurtlarında yeni düzenlemeler yapılabilir. 2 kişilik odalar 4, 3 kişilik odalar 6'ya çıkarılabilir. Gerekirse ranza sistemine geçilerek yurtların yarısı depremzedelere tahsis edilebilir. İnanın hiçbir öğrencimiz, depremzedelerimiz için böyle bir fedakarlıktan kaçınmayacaktır.”
Muharrem İnce'den çağrı
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, "10 il hariç üniversiteleri derhal açın. Öğrenci yurtlarından elinizi çekin. Boş evleri tespit edin, öğretmenevlerini, hakimevlerini, orduevlerini, misafirhaneleri, polisevlerini derhal depremzedelere tahsis edin." çağrısında bulundu.