"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.398.454 %-1.47
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Eğitim Öğretmenlerin atama sorununa neden çözüm bulunmuyor?

Öğretmenlerin atama sorununa neden çözüm bulunmuyor?

Atama bekleyen milyonlarca öğretmen istedikleri kadroları alabilmek için sosyal medya platformu Twitter üzerinden seslerini duyurmaya devam ediyor.

Uzun süredir çözülmesi  beklenen sorunlar arasında yerini koruyan 'atama bekleyen öğretmenler' kadro yetersizliğinden atanamıyor. 

Ataması yapılmayan öğretmen sayısı yeni mezunlarla birlikte artış göstermektedir. Yetkililerin sorunun üzerinde yeteri kadar durmaması ve neticeye ulaştırma gibi bir isteklerinin olmaması da öğretmenlerin tepkisine neden oluyor. 

Yıllardır atama bekleyen öğretmenler, bu sorunun bir çözüme kavuşmasının hayali kuruyor. Her yıl gerekli sayıda atamama yapılmaması MEB’in öğretmen alım sistemi sorunun en büyük nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

“100 BİNİN ÜZERİNDE OLDUĞU GÖRÜLÜYOR”

Türk Eğitim Derneği(TED) 2021 Eğitim Değerlendirme Raporunda elde ettiği verilere göre, Türkiye’nin öğretmen ihtiyacına ilişkin 2019 yılında açıklanan resmi veriler, Türkiye’de  kadro açığının 138 bin 393 olduğu ve yaklaşık 45 bin öğretmenin norm fazlası olarak görev yaptığını belirtti.  Atamalar ve emeklilik gibi nedenlerle ayrılan öğretmenlerin sayısına ilişkin bir tahmin yapıldığında Türkiye’deki öğretmen ihtiyacının hala 100 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

“2021’DE DE HAYATA GEÇİRİLEMEDİ”

2021 yılında toplam 21 bin 407 öğretmen atamasının yapıldığının belirtildiği raporda, “Veriler önceki yıllarla karşılaştırıldığında, son 16 yılın en düşük atamasının gerçekleşti. Ücretli öğretmen sayısıyla birlikte düşünüldüğünde sistemdeki öğretmen açığının 2021 yılındaki gibi bir atama kontenjanıyla kısa vadede kapatılamayacağı açıktır. Bu noktada, Türkiye’de öğretmen açığını kapatmaya yönelik etkili bir istihdam politikasının 2021 yılında da hayata geçirilemediği sonucu ortaya çıkıyor” ifadeleri yer aldı.

ÖĞRETMEN AÇIĞINI KAPATMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI

Raporda, öğretmen açığını kapatmaya yönelik nitelikli politikaların benimsenmesi gerektiği vurgusu da yapıldı. Ücretli öğretmenlerin niteliklerinin, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın önündeki engellerden biri olduğu belirtilirken şu ifadeler yer aldı: “Eğitim sisteminin öncelikli hedefi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak olarak belirlendi. Ücretli öğretmenlik uygulamasıyla öğretmen olmak için gerekli asgari nitelikleri taşımayanların öğretmenlik yapması ve özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerin nitelikli eğitim alma hakkının olumsuz etkilenmesi kabul edilebilir değildir. Var olan öğretmen ihtiyacının karşılanmasında ihtiyaçlara göre okullara kadrolu öğretmen istihdam edilmelidir. Ücretli öğretmenlik uygulaması istisnai koşullar dışında bir istihdam modeli olmaktan çıkarılmalıdır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *