Alan değişikliği yaparak kariyerlerine yön vermek isteyen öğretmenler Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'nin yayınlanmasıyla çalışma hayatlarına farklı bir alanda devam etmek istiyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, alan değişikliği takvimini duyurarak başvuru tarihlerini açıkladı.
Bakan Tekin, öğretmenlerin alan değişikliği için başvurularının 18-22 Aralık arasında kabul edileceğini, atama işlemlerinin 26 Aralık’ta yapılacağını açıkladı.
"Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme başvuruları, tercihe sunulan alanlarda il içinde yapılabilecek. Kontenjanlar, bakanlığın öğretmen atamasına ilişkin planlaması dikkate alınarak öğretmen ihtiyacını karşılamada güçlük çekilen 5 ve 6’ncı hizmet alanlarında yer alan eğitim kurumları arasından belirlendi." açıklamasında bulunan Bakan Tekin'in ardından öğretmenlerin tepkileri gecikmedi.
Konuyla ilgili uzun bir süredir bekleyiş halinde olan öğretmenler, alan değişikliği takvimindeki ayrıntıların belli olmasıyla hayal kırıklığına uğradı.
Söz konusu kılavuzdaki kontenjan kısıtlamalarının yanında özellikle 5. ve 6. hizmet alanlarını kapsaması, öğretmenlerde hem endişe uyandırdı hem de Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı eleştirileri beraberinde getirdi.
Zorunlu hizmet bölgelerinde yıllardır görev yapmış öğretmenler için kısıtlamaların ortaya çıkması adeta, "Yeni bir zorunlu hizmet mi?" sorusunu gündeme getirirken bakanlığın konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapmasını talep eden öğretmenler birçok mecrada sesini duyurmaya çalışıyor.
Tercih etmek istedikleri branşlarda ve bölgelerde kontenjan olmaması nedeniyle uzun süredir bekledikleri alan değişikliği uygulamasından yararlanamayan öğretmenler Bakan Tekin'e seslenere kılavuzda düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, MEB’den hizmet alanı kısıtlaması yapılmadan alan değişikliği tercih hakkının verilmesi ve bunun bir periyoda bağlanmasını isteyerek şu açıklamalarda bulundu:
“MEB alan değişikliği duyurusunu yayınladı. Ancak, aylardır süreci bekleyen öğretmenlerimizde büyük hayal kırıklığı oluşturdu. Duyuruyla kontenjanların sadece 5. ve 6. hizmet alanları ile sınırlandırılmış olması, yıllarca zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmış meslektaşlarımızı, adeta, ikinci defa zorunlu hizmete yönlendirmektedir. Bu durum ise, yıllardır kendi branşında görev yapmak isteyen öğretmenlerimizin tercihte bulunmasına engel teşkil edecektir. Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa görülecektir ki, amaç hasıl olmayacak ve alan değişikliğini bekleyen bir çok öğretmenimiz tercihte bulunamayacaktır. Öğretmenlerimizin MEB’den beklentisi, hizmet alanı kısıtlaması yapılmadan alan değişikliği tercih hakkının verilmesi ve bunun bir periyoda bağlanarak her yıl yaşanan tartışmalara artık bir son verilmesidir. Aksi halde mevcut haliyle bu uygulama, -mış gibi yapmaktan öteye bir anlam kazanmayacaktır.”