Oğuz Özat, Danıştay'ın formasyon kararına ilişkin sunucu Pervin Karakullukçu'nun sorularını yanıtladı.
FORMASYON TİCARİ BİR HAMLE HALİNE GELDİ
"Formasyonun tamamen kaldırılması eğitim sistemine uygun değildir. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 90'a yakın branş var. Yalnızca 20 branşı eğitim fakültesinde bulunuyor. 70'e yakın branş ise Eğitim Fakültesinde yok. Bunlara formasyon açılması zaten gerekli. Geçmişte formasyon için Üniversiteler YÖK'ten izin alırdı. Üniversitenin fiziki şartlarına bakılarak izin verildi veya kontenjanı YÖK belirlerdi. Ancak yeni sistemde maalesef MEB, YÖK ile yaptığı anlaşmayla hiçbir oran olmadan bilinçsizce Fakülteler formasyon açmaya başladı. Bu tamamen ticari bir hamledir.
'ÖĞRETMENLER FORMASYON ALSALAR BİLE İŞSİZLER'
Eğitim Fakültesini bitirmiş onlarca aday var. Atanamamış, özel okullarda ücretli olarak çalışan milyonlarca öğretmen var. Formasyon alan öğretmenler bu durumda nasıl iş bulacak?
Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenler kendi işlerini bulmaları için istihdam oluşturmaları gerekirken 'Sizi işsiz yaptık bare öğretmen yapalım' gibi bir mantık var.
'2022 YILINDA HALA ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMADI'
Binlerce Eğitim Fakültesi mezunlarının mesleği dışında farklı alanlara ilerlediğine dikkat çeken Özat, "2022 yılında söz verdiği halde, Milli Eğitim Bakanı hâlâ öğretmen ataması yapmadı. Okullarda asgari ücretin yarısına her işi yapar bir pozisyonda yüzlerce öğretmen özel okullarda çalışıyor. " dedi.
ÖĞRETMEN OLMAK İSTEYENLER BUNDAN SONRA NE YAPACAK?
Psikoloji Danışman ve Rehberlik Derneği olarak Psikolojik Danışman ve Rehberlik mezunlarının atama hakları için bu davayı açtık. 20 bine yakın Psikolojik Danışman ve Rehberlik alanında mezunumuz var ve iş arıyor. Danıştay bizim derneğimizin tüzüğü gereği bu alanda formasyonu kaldırdı. Şu an formasyon eğitimi devam ediyor. Ancak Psikolojik Danışman alanındaki formasyon kaldırıldı.