"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5684 %0.14
36,1296 %-0.31
3.396.909 %4.176
2.963,16 0,04
Ara
İşçi Haber Eğitim Okul öncesi öğretmenleri TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ediyor!

Okul öncesi öğretmenleri TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ediyor!

Yıllarca atama stresiyle baş başa bırakılan okul öncesi öğretmenleri TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ediyor.

Okul öncesi öğretmenler, ülkedeki her vatandaşın aileden sonra ilk eğitim aldığı kişiler olduğundan ötürü gelecek neslin oluşumunda büyük önem teşkil ediyor. Hayattaki ilk öğretmenlerinden aldıkları eğitimle geleceklerini basamak basamak oluşturan çocuklar Türkiye'nin geleceği olacak.

Hal böyle olunca okul öncesi öğretmenleri de eğitimde büyük önem teşkil ediyor. Yıllarca atama stresiyle baş başa bırakılan okul öncesi öğretmenleri şimdi de TTK-9 maddesi nedeniyle mesleklerini icra ederken zorlukla karşı karşıya kalıyor.

Okul Öncesi Öğretmenleri, alanları dışında da pedagojik formasyon eğitimi alıp öğretmen olabilen çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin, kendi alanlarında kalmaları için 1,5 yıldır mücadele ediyor. 

Öğretmenler eğitim fakültesinden yetişmektedir fakat formasyon eğitimi alan öğrenciler de öğretmen olarak atanabilmektedir. Bu durumda da mağduriyetin en fazla yaşandığı okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunları TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ediyor.

TTK 9 maddesi nedir?

Madde 9 - Yabancı Dil, Rehber Öğretmenlik, Bilişim Teknolojileri, Görsel Sanatlar/Resim, Müzik, Beden Eğitimi ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi alanları ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alanlardır. Çizelge doğrultusunda alanlarına atanabilirler.

Çünkü 400 bin sıralama ile sağlık bilimleri fakültesinden mezun olan öğrenciler, 20 bin sıralama ile eğitim fakültesini kazanan öğrencilerin önüne geçip adalet ilkesini ihlal edildiğini, bu adaletsizliğin giderilmesi için mahkemeye başvurduklarını ve mahkeme kararının YÖK tarafından cevaplandırılmadığını belirtip gereğinin bir an önce yerine getirilmesini istediklerini dile getirmektedirler.

Danıştay, 1,5 yıl içerisinde üç kez çocuk gelişimi bölümü ile okul öncesi öğretmenliği bölümünün eşdeğer olmadığına dair rapor istedi; ancak YÖK'ten bu konuya dair bir cevap gelmedi. YÖK, 2018 yılında iki bölümün ayrı olduğunu beyan ettiği halde konu mağduriyet yaşanmasına sebep olmaya devam ediyor.

Okul öncesi öğretmenliği Türkiye genelinde 20-30 bin sıralama ile tercih edilirken, Açık öğretim Fakültesi (AÖF) çocuk gelişimi bölümü için sınav koşulu aranmamaktadır. Bunun yanı sıra, bu iki bölümün hem ön lisans hem de lisans programlarının başarı sıralamaları 200 binden başlayarak 1-2 milyona kadar uzanmaktadır. Bu durum, normal düzenin dışında bir ihlal olarak görülüyor.

Okul öncesi öğretmenleri de bu sistemin düzeltilmesini isterken TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ederek yetkililerden çözüm bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *