Uzun mesaileri, kullanılamayan izin günleri ve taban maaş nedeniyle mağdur olan öğretmenler 10 aylık sözleşme süresine de tepki gösteriyor. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin “sözde” 10 aylık sözleşmelerle çalıştırılması, öğretmene dönem başında önceden istifa imzalatılarak ya da yıl boyu mobbing uygulanıp haziran ayında öğretmenin işten ayrılmasına zorlanması da özel sektördeki öğretmenleri zor durumda bırakıyor.
Özel sektörde çalışan ve sayıları yaklaşık 11 bin olan uzman öğretmen ve başöğretmenler, özel sektörde yaşadıkları hak kayıplarına karşın taleplerini dile getirirken, özellikle eş olmalarına rağmen kamudaki uzman ve başöğretmenlere tanınan haklardan faydalanamamaları ile yeni mağduriyetlerin oluştuğunu beliriyorken geçtiğimiz gün yaşanan olay özel sektör öğretmenlerinin çalışma şartlarının zorluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) Milli Eğitim Bakanlığı’nın tatil ilan ettiği günlerde öğretmenleri zorla çalıştıran özel eğitim ve öğretim kurumlarını basmaya devam ediyor. Yasak olmasına rağmen ara tatilde eğitim öğretim faaliyetine devam eden Başakşehir Uğur Okulları’na giden Öğretmen Sendikası temsilcileri, kurum yöneticilerine yaptıklarının suç olduğunu hatırlattı. Kurum ders yapmaya devam ettiklerini inkâr etmeye çalışsa da sendika ders programlarının ellerinde olduğunu ve ders yaptıklarını bildiklerini ifade etti.
“Bu mahalle kavgası değil bu emek kavgası”
Kurum temsilcileri Milli Eğitim’e şikayette bulunacaklarını ve derslerin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Sendika temsilcilerini muhatap almayacaklarını söyledi, bağırarak temsilcilerin üstüne yürüdü. Yaptıklarının suç olduğunu hatırlatan sendika temsilcilerine “bu mahalle kavgası mı?” diyen kurum temsilcisine sendika “Bu mahalle kavgası değil bu emek kavgası” diyerek cevap verdi.
Okuldan polis çağırma tehdidi ile çıkartılan temsilciler kendileri polisleri arayarak okulda tutanak tutulmasını sağladı. Sendika Temsilcileri tutanakların tutulmasının ardından karakola giderek duruma dair ifadelerini verdi.
Bahçeli Era Koleji’nde ara tatilde yapılan dersler izne tabii olsa da izin alınmadı
Bahçeli Era Koleji’ne giden sendika temsilcileri ara tatillerde yapılan derslerin izne tabii olarak yapılabileceğini belirttirken kurum buna cevaben tüm Era okullarında eğitimsel sürecin devam ettiğini ve izin alan bazı şubelerinin bulunduğunu ifade etti. Kendi şubelerinin izin alıp almadığını soran temsilcilere ise Bahçeli Era Koleji’nin bu izni almadıklarını ve ihtiyaç duymadıklarını söyledi.
Çekmeköy Era ara tatilde yapılan derslerin yasa dışı olduğunun söylenmesine rağmen derslere devam edeceklerini söyledi
Ara tatilde yapılan derslere dair izin almayan bir başka Era Koleji ise Çekmeköy Era Koleji’ydi. Kurumla görüşmeye giden Sendika Temsilcileri yaptıklarının yasa dışı olduğunu ve dersleri iptal etmelerinin gerektiğini belirtti. Kurum ise ara tatilde öğretmenlere dayatma ile derslere devam edeceklerini tekrar etti.
Sendika temsilcileri Çamlıca Bilnet Koleji’ne alınmadı
Çamlıca Bilnet Koleji’nde okuluna giden Sendika temsilcileri güvenlik tarafından okula alınmadı. Okul içerisine alınmayan Sendika temsilcileri okulun içerisindeki öğretmenlere ve okula seslenerek şunları söyledi:
Öğretmen Sendikası’ndan geliyoruz, buraya bir idareci bekliyoruz. Bilnet Koleji öğretmenleri, öğretmen sendikası sizleri zorla çalıştırmaya çalıştıranlara karşı burada. Yalnız değilsiniz, buradayız, idarecileriniz korkudan dışarı bile çıkamıyorlar. Sizleri ara tatilde çağırmaları yasa dışıdır. Burada durmak zorunda değilsiniz.
Kurum yetkilileri ise daha önce Sendika Temsilcileri tarafından arandıklarında yaptıklarının ders değil “sosyal aktivite” olduğunu iddia ettiler. Kurum yapılanların sosyal aktivite adı altında yapıldığını belirtse de öğretmenler bu ad altında ders işlenmeye devam ettiğini ifade etti.