Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nden alınan bilgilere göre, Yükseköğretim Kurulu tarafından imzalanan işbirliği protokolü doğrultusunda, teknoparklara sahip Ankara ve Ege üniversiteleri ile Gebze ve İstanbul teknik üniversiteleri bünyesinde açılan bu okullar, 2023 güz döneminde Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Ön Lisans Programı ile eğitim vermeye başladı.
Siber güvenlik meslek yüksekokulları, 2023 yerleştirme sonuçlarına göre 10 binden fazla ön lisans programı arasında taban puanlar dikkate alınarak yapılan sıralamada ilk 10'a girdi. İstanbul Teknik Üniversitesi, taban puan sıralamasında birinci olurken, Gebze Teknik Üniversitesi dördüncü, Ankara Üniversitesi altıncı ve Ege Üniversitesi sekizinci sırada yer aldı. Geçen dönemde 25 kişilik kontenjanlara sahip olan bu okullara, yeni dönemde 100 öğrenci alınacak.
2023-2024 akademik yılında, öğrencilerin yaklaşık yüzde 30'u doğrudan sınıfa devam ederken, kalan kısmı İngilizce hazırlık eğitimi aldı. Birinci sınıfta öğrenciler, temel programlama, bilişim ve ağ teknolojileri, işletim sistemleri ve güvenliği, siber güvenlik giriş dersleri, veri tabanı uygulamaları, güvenli ağ tasarımı, cihaz yönetimi, sanallaştırma ve bulut teknolojileri gibi konularda eğitim aldı. İkinci sınıfta ise sızma testi, mobil teknolojiler ve güvenliği, güvenli yazılım geliştirme, siber güvenlik yönetişimi ve siber olay yönetimi dersleri verilecek.
BURS, STAJ VE EK EĞİTİM İMKANLARI
Siber güvenlik meslek yüksekokullarına, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi firmaların katkılarıyla başlatılan "Sektörel İşbirliği Programı" kapsamında burs ve eğitmen desteği sağlanacak. Bu işbirliği, firmalar ve öğrenciler arasındaki yakın teması da teşvik ediyor.
Firmalarla staj, bitirme projeleri ve mesleki eğitim alanlarında işbirlikleri yapılacak, öğrenciler teorik bilgilerin pratiğe nasıl döküleceğini görecek. Son sınıf öğrencileri için zorunlu iş yeri eğitimleri de başlatılacak ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'ne üye firmalardan destek alınacak.
Ayrıca, öğrencilerin üniversitelerdeki siber güvenlik kulüplerinin etkinliklerine katılmaları teşvik edilecek. Dijital Dönüşüm Ofisi, yaz dönemi boyunca öğrencilere her akşam en az bir saat olmak üzere dört hafta süresince ek eğitim verecek.
ÖĞRENCİLERİN KAZANIMLARI NE OLACAK?
Bu okullardaki öğrenciler, "siber güvenlik analisti ve operatörü" olarak çeşitli yetkinlikler kazanacak. Bu yetkinlikler arasında bilgi sistemlerinin güvenlik açıklarını tespit etme, potansiyel tehdit ve riskleri değerlendirme, güvenlik politikalarını ve prosedürlerini geliştirme, ağ ve sistemlerdeki anormal aktiviteleri izleme, saldırı girişimlerini tespit ederek koruma önlemleri geliştirme, siber güvenlik araçlarını etkin şekilde kullanma, siber güvenlik olaylarına müdahale etme ve bilgi güvenliği ihlallerine hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verme yer alacak.