Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 15 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu, 70 bin ilave atama yapılması gerektiğine işaret etti.
"ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN KARDEŞLERİMİZLE YAKINDAN İLGİLENİYORUZ"
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan“Biz, ataması yapılmayan öğretmen kardeşlerimizin meselesiyle her daim yakinen ilgileniyoruz. 2022 yılı içerisinde şu ana kadar 15 bin öğretmen ataması yapıldı. Ancak 15 bin öğretmen ataması şu an yaşanan öğretmen açığı sorununu gidermekten çok ama çok uzak bir rakamdır” diye konuştu.
"GELİN MUSLUKLARI AÇIN ÖĞRETMEN AÇIĞINI GİDERELİM"
Ceylan, “Bu sorunun çözümünün muhatabı sadece Milli Eğitim Bakanlığı değildir. Bu, bir hükümet problemidir. Maliye Bakanlığı kadro tahsis edecek ki öğretmen ataması yapılabilsin. ‘Sorunun çözümünün adresi özünde hükümet ve Maliye Bakanlığı’dır’ diyorum. Buradan da Sayın Maliye Bakanı Nebati’ye çağrıda bulunuyorum: 'Gelin muslukları açın öğretmen açığını giderelim' diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ataması sayısının artırılması noktasında gayretini ortaya koyduğunu biliyorum” dedi.
"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İSTİHDAM MODELİ HALİNE GELMİŞTİR"
Talip Ceylan, “Asgari ücret en dip noktadır, onun altı toprağın altıdır artık. 86 bin rakamı gösteriyor ki artık ücretli öğretmenlik, bu ülkede adeta bir öğretmen istihdam modeli haline gelmiştir. Ücretli öğretmenlik, ücretli kölelik haline gelmiştir. Bu ayıptır, ülkenin utancıdır” diye konuştu.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK 85 BİN 668’E ULAŞTI
Türk Eğitim-Sen'in Türkiye genelinde yaptığı araştırmaya göre; 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmen sayısı 86 bin 661’e ulaştı.
En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller sıralamasında İstanbul 25 bin 469 öğretmenle birinci, Ankara ise 5 bin 19 öğretmenle ikinci, İzmir 3 bin 303 öğretmenle üçüncü sırada yer aldı.
Üç büyük şehrin yanı sıra Çanakkale 3 bin 881, Gaziantep’te 2 bin 447, Kocaeli’nde 2 bin 285, Şırnak’ta 3 bin 217, Diyarbakır’da bin 562 ücretli öğretmenin çalıştığı bilgileri yer aldı.