"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4951 %0.08
36,2443 %-0.33
3.405.605 %4.371
2.960,25 0,85
Ara
İşçi Haber Eğitim Ücretli öğretmenler meydanlara indi: Ücretli öğretmenlerin sesini duyan yok!

Ücretli öğretmenler meydanlara indi: Ücretli öğretmenlerin sesini duyan yok!

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği, Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği ve Emektar Ücretli Öğretmenler Platformu Ankara'da basın açıklamasında bulundu.

Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden ve eğitimi çok derinden etkileyen 'ücretli öğretmenler' sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor. Yıllarca eğitimini aldıklarını mesleklerini tam hakkıyla icra etmek isteyen öğretmenler, aynı işi yaptıkları meslektaşlarıyla farklı şartlara dahip olmaya tepki gösteriyor.

Yıllarca alanlarında eğitim alan ücretli öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca kadro stresiyle mücadele etmek zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi ağır eleştiriler alırken milyonlarca öğretmenin mesleklerini icra etmek için yıllarca atama beklemesi eleştirilerin de odağı oldu. 

Pes etmeden birçok mecradan yetkililere seslenen ücretli öğretmenler basın açıklamalarında bulunuyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyerek yaşadıkları mağduriyetleri dillendiren ücretli öğretmenler bir an önce kadroya alınarak çalışma şartlarında düzenleme yapılmasını talep ediyor. 

Ücretli öğretmenler çalıştıkları kurumda öğretmenliğin yanı sıra birçok işle uğraştıklarını ancak maaşlarıyla bunun karşılığını alamadıklarını belirtiyor.

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy da ücretli öğretmenlerin hak ve talep ettiği çalışma şartlarına kavuşmaları için canla başla mücadele ediyor. Birçok mecrada etkinlik düzenleyen dernek saha çalışmalarıyla da yaşanılan mağduriyetin yetkililerce duyulması için mücadele ediyor. 

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği, Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği ve Emektar Ücretli Öğretmenler Platformu, bugün Ankara'da toplanarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın önünde atama ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin basın açıklamasında bulundu. Ücretli öğretmenler, basın açıklamasının ardından Bakanlığa hazırladıkları raporu sundu. 

"BİZ KAST SİSTEMİ İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, şunları söyledi:

"Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği, Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği ve Emektar Ücretli Öğretmenler Platformu olarak bugün yine Ankara'da toplandık. Bakanlık ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Bizim resmi dernekler olarak bu görüşmemiz 42. Ankara görüşmesi. Görüşmemizin içeriği, ücretli öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve emektar arkadaşlarımız için kadro talebi için Bakanlıktayız. Ücretli öğretmenler, asgari ücretin altında ve hiçbir güvencesi olmadan çalışıyorlar. Yapılan iyileştirmeler, kalıcı çözümler değil. Bu görüşmemizde de dernek dosyalarımızı Bakanlığa ileteceğiz. Kendilerinden çözüm bulmalarını talep edeceğiz. Ücretli öğretmenlerin sesini duyan yok. Ücretli öğretmenler deyince aklımıza gelen asgari ücretin altında çalışan emektar, bize göre köleler. Biz kast sistemi içinde çalışıyoruz. Şartlarımız çok ağır. Kadrolu öğretmen arkadaşlarımızla aynı işi yapmamıza rağmen onların üçte biri maaşını alıyoruz. Emekli olamıyoruz. EYT bile şu an bize vurmuyor, EYT'den bile emekli olamadık. Mağdur olduğumuz konular çok fazla. Bu taleplerimizi Bakanlığa iletmek için buradayız.

"YARIM SİGORTA PRİMİYLE İŞÇİ KÖLELER OLARAK ÇALIŞIYORUZ"

Sesimizin artık duyulmasını istiyoruz. Çünkü artık bizim güvenecek hiçbir konumuz kalmadı. Çok mağduruz. Deprem bölgesinden, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen arkadaşlarımız var. Biz Bakanlık görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Bizi dinliyorlar ama çözüm bulmadan 5-6 senedir tekrar evimize gönderiyorlar. Artık çözüm istiyoruz. Hiçbir meslek grubunda ücretli kavramı yok. Ücretli polis, doktor, milletvekili yok. Ama ücretli öğretmen adı altında yarım sigorta primiyle işçi köleler olarak çalışıyoruz. Şu an Cumhurbaşkanının yapmış olduğu iyileştirme adı altında yine birtakım düzenlemeler var. Fakat bu düzenlemeler ile beraber yine bizim maaşlarımız asgari ücretin altında ve güvencesiz olarak çalışmaya devam edeceğiz. Umutla geldik, sesimizin duyulacağını umut ediyoruz. Yetkililere buradan sesleniyoruz. Milli Eğitim Bakanı ile görüşmek istiyoruz. Mili Eğitim Bakanı kadrolu öğretmenlerle görüşüyor. 90 bin ücretli öğretmenin resmi dernekleriyle görüşmüyor. Biz buraya bakan hocamızla görüşmek, talebimizi iletmek için geldik. Arkadaşlarımız gerçekten mağdur. Arkadaşlarımız bir aile kuramamışlar. Düzenleri bozulmuş. Ev kiralarının bile 10-15 bin lira olduğu bir dönemde arkadaşlarımızın aldığı maaşlar 6, 7, 8, 9 bin lira. Bu arkadaşlar 10 bin lira ev kirası mı verecekler, çocuklarını mı doyuracaklar? Biz bunun için buradayız. Bir öğretmen toplumda, toplumun aydın kesimleri 5, 6, 8, 10 bin liraya çalışır mı? Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz."

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, sendikalaşma sürecine ilişkin şöyle konuştu:

“BU SENDİKAL SÜREÇTE DE KALICI ÇÖZÜMLER İÇİN DAHA SOMUT VE RADİKAL ADIMLAR ATACAĞIZ”

“Sayısız görüşmeler, basın açıklamaları, Bakanlık, Meclis, sendika görüşmeleri yaptık. Bunca zaman içinde bizi dinlediler ama hiçbir çözüm şu ana dek bulunmadı. Ücretli öğretmenler hala mağdur. Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında çalışıyor. Sigortaları yarım yatıyor. Emekliliklerinin güvencesi yok. Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği, Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği ve Emektar Ücretli Öğretmenler Platformu olarak sendikalaşma sürecine geçtik.

Bundan sonraki adımlarımız hukuki yollardan devam edecek. Ücretli öğretmenlerin geçmişe dönük haklarının iadesi, emektar arkadaşlarımıza kadro olayı hakkındaki çalışmalarımız sendika olarak devam edecek. Biz işçi sendikası kurabiliyoruz. Ücretli öğretmenler memur sendikası kuramıyorlar. O konuda da biz mağduruz. Ücretli öğretmenlerin memur sendikalarına üye olma hakları yok.

Sendikamızın içeriğinde de eğitim sektörü içerisindeki bütün eğitim emekçilerini alacağız. Yol haritamız belli. Çünkü artık süreç tıkandı. Arkadaşlarımız yıllarca çalıştığı halde emekli dahi olamıyorlar. Bunun için daha üst perdeden sesimizi duyurmaya çalışacağız. Sesimiz duyulmuyor. İktidar kanalı 20 senedir ülkeyi yönetiyor.

Ücretli öğretmenlerin sesini duyuyorlar ama bizle ilgili somut, kalıcı adımlar atılmadı. Yapılan uygulamalar hep geçici çözümler. Sürece yama yaparak ilerlemeye çalışıyoruz. Kalıcı çözümlerimiz yok. Bu sendikal süreçte de kalıcı çözümler için daha somut ve radikal adımlar atacağız.

“ KADRO İÇİN DE YASAL VE HUKUKİ SÜREÇLERİ BAŞLATACAĞIZ”

Milli Eğitim Bakanı’na sesleniyoruz. Ücretli öğretmenlerin artık sesini duyun. Hiçbir meslek grubunda bu şekilde çalışan bir meslek grubu yok. Bunlar meslek erbabı arkadaşlarımız. Biz bu düzene karşıyız. Yapılan uygulamaları ve iyileştirmeleri kesinlikle kalıcı çözüm ve statü olana kadar kabul etmiyoruz. Emektar arkadaşlarımız için tek çare kadro. Önce hukuki işlemleri başlatacağız. Ücretli öğretmenlerin yıllardır sigorta primleri yarım yatıyor. Şu an EYT çıktı. 15-20 sene çalışan bir ücretli öğretmen şu an emekli olamıyor. Geçmişe dönük sigorta primlerinin iadesi konusunda davalarımızı açacağız. Kadro için de yasal ve hukuki süreçleri başlatacağız.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *