Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden ve eğitimi çok derinden etkileyen 'ücretli öğretmenler' sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor. Yıllarca eğitimini aldıklarını mesleklerini tam hakkıyla icra etmek isteyen öğretmenler, aynı işi yaptıkları meslektaşlarıyla farklı şartlara dahip olmaya tepki gösteriyor.
Yıllarca alanlarında eğitim alan ücretli öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca kadro stresiyle mücadele etmek zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi ağır eleştiriler alırken milyonlarca öğretmenin mesleklerini icra etmek için yıllarca atama beklemesi eleştirilerin de odağı oldu.
Ücretli öğretmenler yaşadıkları durumu şu sözlerle özetliyor:
Bizler devlet okullarında ek ders karşılığı ücretli öğretmenlik yapmış, eğitim fakültesi mezunu, formasyon sahibi ücretli öğretmenleriz. Yıllarca meslektaşlarımızla aynı işi yapmamıza rağmen “ eşit işe eşit haklar “ ilkesinden faydalanmadık. Burada eşit işe bir parantez açmak istiyorum; aslında eşit iş değil ücretli öğretmenler genelde ya Doğu’da kimsenin gitmediği ya da Batı’da İstanbul gibi hayat pahalılığının yüksek olduğu yerlerde görev alıyorlar yani dezavantajlı bölgelerde…
Şimdi bizler hak talebinde bulunurken devlet okullarında çalıştık diye değil; bedavaya çalıştık diye bulunuyoruz. Bizler o okullarda olabilmek için gece yarılarına kadar ek işler yapmak zorundayız. Bu torpil işidir diyenlere cevabımız, madem bu torpil gerektirecek kadar güzel buyurun siz yapın biraz , biraz da siz sömürülün bu kölelik sistemi içersinde! Bu sadece ya gerçekten mecburiyet ya da öğretmenlik aşkı bunun başka bir açıklaması olamaz. Kimse de bu işi yapıyoruz diye bizi suçlayamaz. Bize sadece teşekkür edilmesi ve iadeyi itibar tarzında haklarımızın teslim edilmesi gerekiyor. Bizler öğretmen adayı değil öğretmeniz, öğretmen adaylarıyla değil kadrolu öğretmenlerle karşılaştırmalıyız. Haklarımızın da onlarla eşitlenmesi gerekiyor.
Ücretli öğretmenler ne talep ediyor?
Pes etmeden birçok mecradan yetkililere seslenen ücretli öğretmenler basın açıklamalarında bulunuyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyerek yaşadıkları mağduriyetleri dillendiren ücretli öğretmenler bir an önce kadroya alınarak çalışma şartlarında düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Ücretli öğretmenler çalıştıkları kurumda öğretmenliğin yanı sıra birçok işle uğraştıklarını ancak maaşlarıyla bunun karşılığını alamadıklarını belirtirken eşit işe eşit hak ve eşit maaş talep ederek kadroya alınmak istiyor.
Çalıştıkları eğitim kurumlarında kadrolu öğretmenin yaptığı her işi yapan ancak asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler kendi meslektaşları tarafından bile ikinci sınıf muamelesi gördüklerini, angarya ve mobbinge maruz kaldıklarını belirtiyor. Yaşadıkları olumsuzlukları şikayet etmeleri dahilinde işten çıkarılma tehlikeleri bulunduğunu, mevcut ekonomik koşullarda işsizlikle mücadele etmemek adına çalışma koşullarındaki sıkıntılara göğüs gerdiklerini ifade ediyor.
Ücretli öğretmenler ne zaman ek zam alacak?
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, ücretli öğretmenlere %25 oranında zam yapılacağını açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görev yapanlara saatlik ek ders ücretlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında ilave bir artışa gidiyoruz." ifadelerinde bulunmasına rağmen verilecek %25 zam oranı, Resmi Gazete'de yayınlanmadığından ötürü ücretli öğretmenler Ekim ayı içerisinde de ek zamlarını alamadı. Mevcut çalışma koşullarında sıkıntı çeken ücretli öğretmenler en azından hakları olan olan ek zammın bir an önce yatırılmasını talep ediyor.