Geçtğimiz günler yapılan açıklama sonrası Üniversite baraj puanları kaldırıldı. Yeni sisteme göre, YKS'ye hazırlanan adaylar baraj puanına bakılmaksızın üniverisite tercihinde bulunabilecek. Peki, getirilen yeni sistemde diplomalı işsiz sayısı artırır mı?
Ülkemizde en büyük sorunlar arasında eğitim gelmektedir. Eğitimde belli bir sistemde ilerlenmemesi ve sürekli değişen sınav sistemleri hem öğrenciler üzerinde olumsuz etki bırakmakta hem de eğitim sisteminin kalitesi hakkında kafalarda soru işareti oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle en son getirilen düzenlemeyle birlikte Üniversite girişte baraj puanı kaldırılması diplomalı işsiz sayısını arttıracağı yönünde tedirginlik yarattı.
Öğrencilere iyi bir eğitim verilmesi için ilkokuldan üniversiteye kadar her aşamada yeterli donanımlarla hizmet verilmelidir. Her öğrencinin ayrı ayrı yeteneklere sahip olup tek bir eğitim çatısında ders görmesi aynı düşünen, aynı şeyleri savunan tek tip bir öğrenci profili oluşmasına zemin oluşturmuştur. Geleceğin öğretmenleri, doktorlar ya da mühendisleri istediği mesleklerin dışında bir alana yönelmesi mutsuz bir neslin yetişmesine sahne olurken bizlerde izleyici konumunda rol almaya evrildik. "Gökkuşağı gibi çocuklar, renk körü öğretmenlerinin gözüne girmeye çalışıyor." sözü aslında yaşanan bu duruma örnektir.
Üniversite girişte baraj puanı kaldırılması diplomalı işsiz sayısını arttırır mı?
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı.
Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.
Geçen yıl üniversite sınavına 2,5 milyon öğrenci girmişti. Baraj puanlarının kaldırılmasıyla birlikte bu yıl, bu sayının çok daha artacağı tahmin ediliyor.
Geçen yıl Türkiye'de Temel Yeterlilik Testine giren 2 milyon 426 bin öğrencinin yüzde 32'si, yani yaklaşık 700 bin öğrenci baraj altında kalmıştı.
"Yeni sistem daha fazla öğrencinin kontenjanlara ulaşabilmesi anlamına geliyor"
“Geçmiş senelerde olduğu gibi 0,5 ham puan elde edebilen öğrencilerimizin puanları hesaplanabilecektir. Bundan sonra da öğrencilerimizin yapacağı tercihte bulunmaktır. Ya ön lisans üzerinden veya puan türlerine göre sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türlerinde öğrencilerimiz ilgili bölümlere başvurabilecek.
Buradaki esas amacımız daha fazla adayın tercih yapabilme hakkına ulaşmasıdır. Biz burada programların puanlarını düşürmüyoruz. Bu durum öğrencilerin hiç soru çözmeden okullara girmesi anlamına gelmiyor. Bu yeni sistem aslında daha fazla öğrencinin kontenjanlara ulaşabilmesi anlamına geliyor.”