Halk Eğitim ve BELMEK’lerde mevsimlik işçi statüsünde A4’den kadrosuz, sözleşmeli çalışan 94 bini aşkın usta öğretici eşit çalışma saatleri, eşit ücretler, eşit çalışma koşulları olmaması nedeniyle çalışma hayatlarında sıkıntılar yaşıyor.
Aynı işi yaptıkları kişilerle farklı şartlara sahip olan usta öğreticiler birçok mecrada yetkililere seslenerek bir an önce çalışma şartlarında eşitlik sağlanmasını istiyor.
Kadrolu öğretmenler hem maaş hem de ek ders ücreti aldığı halde, usta öğreticiler sadece ek ders ücreti alıyor ve bu da asgari ücretin çok altında kalıyor.
Usta öğreticiler, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesini, çalışma saatlerinin makul düzeye indirilmesini, özlük haklarından faydalanabilmelerini ve kadroya geçirilmelerini istiyor. Bu taleplerinin karşılanması için seslerini duyurmaya çalışan usta öğreticiler, meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmaya ve mücadele etmeye devam ediyor.
Kadroluların yaptığı bütün işleri yaptıklarını ancak eşit şartlara sahip olmadıklarını, özlük haklarının olmadığını belirtiyor. Kadrolu öğretmenler, ek ders ücreti artı maaş alıyor. Usta öğreticiler ile sadece ek ders ücreti aldıklarını ve onun da asgari ücretin çok altında olduğunu ifade ediyorlar.
Fiili olarak öğretmen olan, derse giren, ders defteri dolduran, hatta çalıştığı yere göre nöbet bile tutan, gerek halk eğitim merkezlerinde gerekse mesleki eğitim merkezlerinde görev alan ve çalıştıkları kurumda öğretmen açığının yerini dolduran usta öğreticiler çalışma koşullarında, çalışma saatlerinde ve çalışma ücretlerinde iyileştirilme yapılmasını talep ediyor.
Usta öğreticiler, ders karşılığı görev almaları nedeniyle aynı işi yaptıkları birçok eğitimcinin aksine özlük haklarına sahip değil. Kıdem ve ihbar tazminatı, iş güvencesi ve yıllık izinleri de olmayan usta öğreticiler ikramiye alamıyor.
Resmi tatillerde ise çalışamadıkları için ücret alamazken çalışmaları durumunda fazla mesai alamıyorlar. Maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve iş güvenceleri olmadığı için baskıya uğrayabildiklerini söyleyen usta öğreticilerin kadro mücadelesi devam ederken haklarını yargı önünde de aramaya çalışıyorlar.
100 bin usta öğretici kadrolu öğretmenlerle kamuda aynı işi yapan, ek ders ücreti ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimci personeli olarak çalışıyor. 100 bin usta öğretici geleceğe yaptıkları işin karşılığının verilmesini ve yaşadıkları sıkıntıların görmezden gelinmemesini talep ediyor.
Kadrolu olarak yaptıkları işin karşılığının tam olarak verilmesini isteyen usta öğreticiler sosyal medya üzerinden yetkililere sesleniyor, basın açıklamaları düzenliyor.
Ancak usta öğreticilerin kadroya alıncağına dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı.