YÖK, yurt dışı diploma denkliğini onaylamadığı için üniversite diplomalarını Türkiye'de kullanamayan yaklaşık 65 bin üniversite mezunu bir çözüm bulunmasını isteyerek yetkililere sesleniyor.
Yükseköğretim Kurulu'nun Türkiye'nin imzaladığı Lizbon Sözleşmesi'ne rağmen diplomalarını tanımadığını belirten mağdurlar, mezun olmalarının ardından ülkelerine dönerek mesleklerini icra edemiyorlar.
Özellikle doktor, mühendis, hukukçu ve öğretmen gibi alanlarda eğitim alan ve döndüklerinde diplomaları geçerli sayılmayan binlerce mağdur, YÖK tarafından gerçekleştirilen bu haksızlığın en kısa sürede sonlandırılması istiyor. Sayılarının yaklaşık 100.000’i bulduğunu belirten denklik affı mağdurları en temel insani hak olan eğitim ve çalışma hakkına kavuşmayı talep ediyor.
Geçimini sağlamak için yıllarca eğitimini aldıkları meslekler yerine geçici ve üniversite diploması istemeyen işlerde çalışmak zorunda kalan denklik mağdurları sosyal medya platformlarında bir araya gelerek etkinlik düzenliyor. Neredeyse her akşam yetkililere seslenmek için tek yürek olan denklik affı mağdurları mesleklerini icra etmek istediklerini belirterek çözüm bekliyor.
Meclis'in açılmasına günler kalmışken denklik affı mağdurları torba yasadan müjdeli bir haber bekliyor.
DİPLOMA DENKLİK SORUNU NEDİR?
YÖK denkliği, yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade etmektedir. Denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösteren belgedir.