EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması bir kesimin 1999 sonrası SGK mağdurlarının emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki göstererek kademeli emeklilik sisteminin gelmesini istiyor.
Kademeli emeklilik sistemiyle aynı prim günü ve yaş şartını karşıladıkları kişilerle aynı zamanda emekli olmak isteyen 1999 sonrası SGK'lılar emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesini istiyor.
Sigorta girişi birkaç gün geç olduğu için aynı prim ve yaş şartını karşıladıkları kişilerin aksine 17 yıl daha geç emekli olmak zorunda bırakılan 1999 sonrası SGK mağdurları yaşanan bu adaletsizliğe karşı çıkıyor.
Kademeli emeklilik sistemi ile 1999 ve 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olanların; prim süresi, sigorta günü ve yaş koşulu dikkate alınarak emeklilik yaşı düşüyor. Sigortalılık süresi yine 25 yıla tamamlanan sistemde, yaş ise 01.01.2036'dan sonra kademeli olarak artırılıyor.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren SGK'lılar kademeli emeklilik sisteminin gelmesiyle aşağıdaki şartlarda emekli olmayı talep ediyor:
İlk işe giriş tarihi Eylül 1999-2002 arası olan kadınlar 43 erkekler 45,
İlk işe giriş tarihi 2003 olan kadınlar 44 erkekler 46,
İlk işe giriş tarihi 2004 olan kadınlar 45 erkekler 47,
İlk işe giriş tarihi 2005 olan kadınlar 46 erkekler 48,
İlk işe giriş tarihi 2006 olan kadınlar 47 erkekler 49,
İlk işe giriş tarihi 2007 olan kadınlar 48 erkekler 50,
İlk işe giriş tarihi 2008 olan kadınlar 49 erkekler 52,
İlk işe giriş tarihi 2009 yılından sonra olan kadınlarda 50 erkeklerde 52 olması talep ediliyor.
1999 sonrası kademeli emeklilik çıkacak mı?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 12. Kalkınma Planı görüşmelerinde açıklamalarda bulundu Cevdet Yılmaz "Seçim sonrası kurda önemli bir hareketlilik yaşandı. Oldukça önemli bir değişim oldu. Önümüzdeki dönemde böyle bir haraketlilik beklemiyoruz. Bununla ilgili bir hedefimiz yok. Emeklilikte yaş yükseltilmesine ilişkin bir çalışmamız yok" dedi.
SGK Uzmanı Ali Tezel, emeklilik yaşının kademe ile 65’e çıkarılacağını duyurdu.
Tezel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Beş yıllık plan ile 9.9.1999 sonrasında işe girenler için emeklilik kademeli olarak 65 veya 70 olacak aylık bağlama oranları da yüzde 25’e kadar düşürülecek" ifadelerini kullandı.
Tezel, emekliye daha düşük maaş verileceğini iddia ederek, "Şu anda aylık bağlama oranı yüzde 28, bunu da yüzde 25'e düşürecekler. Yani daha düşük emekli maaşı verecekler" dedi.
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kademeli emeklilik iddialarına cevap verdi:
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Emeklilik yaşı kademeli olarak 70 yaşına yükseltilecek” iddiası doğru değildir.
— Feti Yıldız (@YildizFeti) October 25, 2023
Bahse konu 12. Kalkınma Planı kapsamında emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet…
Torba yasada kademeli emeklilik var mı?
Yeni torba yasa maddeleri ve içeriği merak konusu olmaya devam ediyor. 2. yeni torba yasanın TBMM'de görüşülmesi sonrasında Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Meclis'in açılmasının ardından Kabine Toplantısı gerçekleştirildi.
Ancak uzun zamandır çözülmeyi bekleyen kademeli emeklilik mağduriyeti hakkında bir açıklama yapılmadı. İsrail-Filistin savaşı gündeme damga vurmuşken Meclis görüşmeleri de başladı. Fakat uzun zamandır birçok mağduriyetin çözümü olarak beklenen Torba Yasa'nın ne zaman çıkacağına dair bir açıklama yapılmadı.
Henüz TBMM Başkanlığı'na torba yasa teklifi sunulmadı. Ancak kulislerden edinilen bilgiye göre önümüzdeki günlerde torba yasa teklifinin TBMM'ye sunulması bekleniyor.
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da kademeli emeklilik meselesi de bulunacak. Emeklilik sistemindeki sorunların tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce vatandaş adil ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor.
Meclis açılır açılmaz önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor.
Yaklaşık 4.5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken kademeli emeklilik bekleyen vatandaşların mağdur edilmeyeceği ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla çözüme kavuşturulması bekleniyor.