"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Ekonomi 2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi?

2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi?

"2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi?" sorusunun yanıtı sorgulanan geçim sıkıntısı yaşayan emekliler tarafından çok araştırılan konular arasında yer alıyor. 2000 yılı öncesi ve sonrasında emekli olanlar arasındaki maaş farkının kaldırılması için intibak yasası çıkacak mı?

İntibak düzenlemesi için atılacak adımlar milyonlarca emekli tarafından yakından takip ediliyor. Düzenleme için henüz gelişme yaşanmazken, talep yeniden gündeme geldi.

Emekli maaşlarına yapılan zam ve Ocak ayının gelmesinin ardından intibak düzenlemesi için yeni gelişmelerin olup olmadığı merak ediliyor. Peki 2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi? Emekliye intibak yasası 2024 çıkacak mı? İşte intibak yasasında son gelişmeler...

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Milyonlarca vatandaşın mağdur olduğu EYT sorunun çözülmesinin ardından gözler yasanın tamamlayıcısı olan intibak yasasına çevrildi. EYT düzenlemesinde intibaka yer verilmemesi mağduriyetin tam çözülmesine de engel oldu. İntibak yasasının çıkmaması nedeniyle emekliler ve EYT ile emekli olan vatandaşların maaşları arasında bir farklılık olacak. 

İntibak yasasıyla emekli maaşlarına da zam yapılacak. İntibak Yasası 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olan vatandaşları kapsamaktadır. EYT ve İntibak yasası kapsamında yapılan düzenlemeler ile 2000 yılından önce emekli olanlar vatandaşlar da yasa kapsamında yer alacak.

2003 yılında İntibak Yasası’na geçilmesi ile birlikte prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre eşit maaşlar verilecek. Bununla birlikte emekli maaşlarına yapılan zam oranları da yüzde 70 seviyesinde olacak.

İNTİBAK YASASI İLE 1.200 TL DAHA ARTACAK

Öte yandan SSK (4A) ve BAĞ-KUR'dan (4B) 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığına dikkat çekiyor ve intibak ile aradaki maaş farklılığının son bulmasını talep ediyor. Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.

Günümüzde döviz kurundaki değişiklikler ve enflasyon ile intibak düzenlemesinin olmaması vatandaşların gelir-gider dengesizliği yaşamasına neden oluyor. Geçim şartları neredeyse her sene değişirken emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar arasında belirli bir maaş farkı olması da tepki çekiyor. 

Paranın Tanımı ve Para Nedir | Sigma

EYT FEDERASYONU MÜCADELE EDİYOR!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi de EYT'nin geride mağdur bırakmadan tam olarak düzenlenmesi için mücadele ediyor. 2000 yılı öncesi emekli olanlar için uygulanan İntibak Yasası'nın 2000 yılı sonrası emekli olanlar için de çıkarılması gerektiğini belirten Lastikçi,  "En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de gelinen süreçte en düşük memur maaşından az olmamasını, özellikle mutfak ve gıda enflasyonunda rakamların kontrol altına alınmasını talep ediyoruz" dedi. 

TÜED, 2000'den sonra emekli olanlar için intibak istedi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesinin yapılmasını isteyerek yasanın çıkması için çalışmalarına devam ediyor. 

Rüyada Rüyada Kağıt Para Almak Ne Anlama Gelir? Rüyada Görülen Para Miktarı  Nasıl Yorumlanır? Ne Demek, Neye Yorumlanır?

İntibak Yasası 2. Torba Yasa'da olacak mı?

Torba Yasa ile kendi mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen intibak yasası bekleyenler gözünü hükümete çevirdi. İntibak yasası mağdurları ikinci torba yasayla emeklilik haklarına kavuşmak istiyor.

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından intibak yasası bekleyenler çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

detail-photo-fancybox-0

2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi? 

İntibak düzenlemesi için henüz yeni gelişme ve açıklama bulunmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konu hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli maaşlarına yönelik intibak düzenlemesi iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve medya kuruluşlarında yer alan "Tüm emeklilerin maaşları değişiyor" başlıklı haberde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yeni bir intibak düzenlemesine gidileceğiyle ilgili ifadelerine yer verildiği belirtildi.

Bakan Işıkhan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmeleri sırasında, emekli aylıklarına uygulanan normal artışlara ilave olarak bugüne kadar emekli aylık miktarlarında yapılan iyileştirmelere yönelik yasal düzenlemelere değindiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konuşmada 2000 yılından önce emekli olanların aylıklarına intibak düzenlemesi yapılarak iyileştirme sağlandığı belirtilmiş olup, yeni bir intibak düzenlemesine gidileceği hususuna yer verilmemiştir. Dolayısıyla, söz konusu haberde konuya ilişkin çalışma yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

TÜED BAŞKANI'NDAN İNTİBAK AÇIKLAMASI

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "Emeklinin sorunlarının gerçek çözümü intibaktır. Meclis'ten talep ve beklentimiz bir an evvel intibak sürecinin başlatılması ve gerekli yasal düzenlemenin yapılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İLK İNTİBAK 2012'DE GELDİ

Emeklilere intibak konusu uzun zamandır Türkiye gündeminde. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek için 2012 yılında intibak yasası çıkarıldı. Bu yasa ile tüm maaşlar yeniden hesaplanmış, yaklaşık 2 milyon SSK'lının gelirinde artış olmuştu. Yasanın ardından gelen bu artışlar 2013 yılının Ocak ayından itibaren maaşları yansıtılmıştı.

Bu düzenlemenin ardından 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar  vatandaşlar da intibak talepleriyle gündeme geldi. Bu taleplerin altında yatan neden ise emekli maaşlarının 3 ayrı dönem baz alınarak hesaplama yapılması.

Emekli maaşları hesaplanırken 1999 öncesi, 1999-Ekim 2008 arası, Ekim 2008 sonrası çalışmalar için farklı hesaplama yapılıyor. Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor.

detail-photo-fancybox-2

3 AYRI HESAPLAMA VAR

İlk dönem olarak 1999'a kadar olan süreye bakılıyor. Burada aylık bağlama oranları yüksekten uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka bir katkı olmuyor.

1999 ile 2008 arasında yapılan ikinci dönemde ise aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor. 2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken, bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemede kullanılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *