"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4983 %0.1
36,4072 %0.13
3.381.636 %4.882
2.962,30 0,92
Ara
İşçi Haber Ekonomi 2025’te vergi, harç ve cezalara yüzde kaç zam geliyor?

2025’te vergi, harç ve cezalara yüzde kaç zam geliyor?

2025 yılında vergi ve harçlarda önemli artışlar bekleniyor. Yılbaşında yapılacak değişiklikler merakla takip ediliyor.

2025-2027 Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2025 yılı için tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyon oranının yüzde 17,5 olarak öngörüldüğü belirtildi. Ancak, yılın başında emlak, çevre temizliği, özel iletişim ve motorlu taşıtlar gibi vergilerin yanı sıra resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, gelir vergisi tarife dilimleri ve trafik cezalarının yüksek oranda zamlanması bekleniyor. 

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Maktu vergiler, ceza, harç ve ücretler, vergi usul kanununun, mükerreker 298’inci maddesi gereği, her yılın başında “yeniden değerleme oranı” kadar artırılıyor. Bu oran, her yıl ekim ayı sonu itibarıyla Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasının bir önceki on iki aylık dönemle karşılaştırılmasıyla belirleniyor.

Vergi Usul Kanunu (VUK) Mükerrer Madde 298/Ç'de Yer Alan Sürekli Yeniden  Değerlemeye Bir Bakış - Bağımsız Denetim Türkiye (info@bdturkey.com)

Köşe yazarı Naki Bakır’ın haberine göre, Türkiye’de yeniden değerleme oranları son yıllarda önemli dalgalanmalar göstermiştir. 2020 yılında yüzde 9,11 seviyesinde kalan bu oran, 2022’de yüzde 36,2’ye yükselmiştir. 2023 yılı ise, yüzde 122,93 ile tarihinin en yüksek yeniden değerleme oranının görüldüğü yıl olmuştur. 2024 başında ise bu oran yüzde 58,46 olarak uygulanmıştır.

Yİ-ÜFE Yüzde 3,60 Arttı

Kasım 2023’de 2882,04 olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değeri, Eylül 2024 itibarıyla aylık yüzde 1,37’lik artış göstererek 3659,84’e ulaştı. Bu artış, son on bir aydaki endeks değerlerinin ortalamasıyla birlikte, ekonomik trendler üzerinde önemli bir etki yaratıyor.

YÜZDE KAÇ ZAM GELİYOR?

Yılın başında, emlak, çevre temizliği, özel iletişim ve motorlu taşıtlar gibi vergilere ek olarak, resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, gelir vergisi tarife dilimleri ve trafik cezalarının yüzde 40 oranında zamlanması bekleniyor. Bu artış, mükellefler için önemli bir mali yük getirecek ve 2025 yılında mali planlamalarını etkileyecek. Tüm bu değişikliklerin, ekonomik dengeleri nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki dönemde merakla takip edilecek.

VERGİ, HARÇ VE CEZALAR İÇİN YENİDEN DEĞERLENDİRME ORANI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Ekim ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artışının sıfır olması durumunda, son on iki aylık ortalama endeks değeri 3333,73 olarak belirlenecek. Bu, geçen yıl aynı dönemdeki 2318,94'lük endeks değeriyle karşılaştırıldığında yıllık artış oranının yüzde 43,76 olacağı anlamına geliyor. Bu oran, 2025 yılı için çeşitli vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranını belirleyecek.

Ekim ayında Yİ-ÜFE’nin yüzde 1,5 artması halinde, ortalama endeks değeri 3338,30’a yükselecek ve önceki on iki aya göre artış yüzde 43,96 olarak hesaplanacak. Eğer aylık artış yüzde 2 olursa, ortalama endeks 3339,83’e çıkacak ve değişim oranı yüzde 44,02’ye ulaşacak. Yüzde 2,5’lik bir artış durumunda ise ortalama endeks 3341,35’e yükselebilir ve artış oranı yüzde 44,09’a ulaşacaktır.

Cumhurbaşkanı, bu alanlarda indirim veya artırımlara ilişkin yetkisini kullanmadığı takdirde, 2025’in başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler belirtilen oranlarda artırılacak.

YILBAŞINDA HANGİ VERGİ VE HARÇLARA ZAM GELECEK?

3 Kasım’da açıklanacak yeniden değerleme oranına bağlı olarak, yeni yılda artırılacak vergi, ceza, harç, ücret ve tarifeler şu şekilde belirlenmiştir:

Memur maaşı gelir ve damga vergisi hesaplama! Gelir ve damga vergisi nedir?  2021 Memur gelir vergisi

  • Emlak Vergisi
  • Trafik Cezaları
  • Araç Muayene Ücretleri
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Yurt Dışı Çıkış Harcı
  • Ehliyet ve Pasaport Harçları
  • Özel İletişim Vergisi
  • Çevre Temizlik Vergisi
  • Gelir Vergisi Kanunu kapsamında bazı istisna tutarları ve vergi dilimleri
  • Veraset ve İntikal Vergisi ile buna ilişkin istisnalar ve tarife matrahları
  • Damga Vergisi
  • Vergi Usul Kanunundaki Cezalar
  • Kabahatler Kanunu kapsamındaki idari para cezaları
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *