"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,7476 %0.08
36,5875 %0.25
3.318.147 %-0.941
2.956,12 0,43
Ara
İşçi Haber Ekonomi 41 Üründen 31'ine zam

41 Üründen 31'ine zam

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mandalina, portakal gibi ürünlerde üreticiden markete fiyat farkının 5-6 kata ulaştığına dikkat çekti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında markette 42 ürünün 31’inde, üreticide ise 34 ürünün 23’ünde fiyat artışı meydana geldiğine, mevsimi olmasına rağmen mandalina, portakal gibi ürünlerde üreticiden markete fiyat farkının 5-6 kata ulaştığına dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayı itibarıyla gıda fiyatlarındaki değişim ve yaşanan doğal afetlerin ürün fiyatlarına etkisine ilişkin basın toplantısı düzenledi. TZOB Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bayraktar, ocak ayının üreticiler açısıdan oldukça zor bir ay olduğunu, bu ay içerisindeki yağışların ve doğal afetlerin büyük oranda üreticiyi etkilediğini belirtti. Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Manisa ve Aydın’da aşırı yağışların tarım alanlarını su altında bıraktığını kaydeden Bayraktar, bazı yerlerde baraj kapaklarının açıldığını ve portakal, mandalina başta olmak üzere bahçe, sera ve ekili alanların sular altında kaldığını ifade etti.

ÜRÜN KAYBI FİYATLARA YANSIDI

Hem Akdeniz hem de Ege’de aşırı yağışların hasadı yapılmamış ürüne, hasadı yaklaşan kışlık sebzelere zarar verdiğini söyleyen Bayraktar, özellikle Antalya’da gerçekleşen fırtına ve hortumun seraları vurduğunu belirtti. Ürün kayıplarının arzda daralma meydana getirdiğini ve ürün fiyatlarına yansıdığını ifade eden Bayraktar, ocak ayında markette 42 ürünün 31’inde, üreticide ise 34 ürünün 23’ünde fiyat artışı meydana geldiğini söyledi.

ÇİFTÇİ TARLASINA GİREMİYOR

Çiftçinin ürününü toplamak için bile tarlasına giremediğini, yağışlar nedeniyle ürüne ilaç, gübre atamadığını ve ürün kaybının önemli boyutlarda olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bütün bunlar üreticimizin maliyetlerini artırıyor. Girdi maliyetleri de üreticilerimizi zorluyor. Seralarda kullanılan ip, naylon, fide, ilaç, gübre, elektrik gibi girdilerde geçen yıldan bu yana artış maliyetleri yükseltti. Nakliye, ambalajlama gibi unsurlarda maliyet arışları da ister istemez tüketici fiyatlarına yansıyor” dedi.

 

Bayraktar, bu süreçte spekülatif faaliyetler olsa da asıl sorunun doğal afet yaşanan bölgeler başta olmak üzere üreticinin maliyetlerinin yükselmesi olduğunu söyledi. Üreticiden markete fiyat makasının bir türlü daralmadığını belirten Bayraktar, mevsimi olmasına rağmen mandalina, portakal gibi ürünlerde üreticiden markete fiyat farkının 5-6 kata ulaştığına dikkat çekti.

Bayraktar, ocak ayında üreticiden markete fiyat farkının mandalinada 5.8, portakalda 5.1, yeşil mercimek ve sütte 3.8, kuru kayısı ve kırmızı mercimekte 3.6 kata yükseldiğini söyledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *